Türkiye mortgage kredileri piyasasına bakıldığında, mevcut altyapı sadece üst gelir grubuna hitap ettiğinden ve bunun konutların niteliği, fonlama oranı ve vade süreleri açısından sınırlı bir talep oluşturduğu gözlemleniyor.
Mortgage kredilerinin bulundukları ekonomiye istikrar, hareket, ucuz maliyetli fonlama imkanları vb. faydalar sağlayabilmesi için üst gelir grubunun dışında orta gelir grubu tarafından benimsenecek şartlara kavuşması gerekir. mortgage kredileri ancak bu şekilde adetsel ve hacimsel olarak ekonomiye fayda sağlayacak boyutlara ulaşabilir.
- Orta gelir grubu içersinde mortgage ancak sahip olmak istedikleri konut değerinin %50’sinden fazlasını öz kaynaklarından karşılayabilecek tasarrufa sahip tüketiciler için cazip gelebilecektir. Bu tür kredilerde ise vadeler 10 -15 sene arasında olursa tüketicinin bütçesini sarsmadan ödeme imkanı sağlayabilir.
- Daha öncesinde bir gayrimenkule sahip tüketiciler bu gayrimenkullerini teminat gösterek almak isteyecekleri gayrimenkul için kredi almak suretiyle teminat için ayrı bir finansman sağlayıp, kalan miktar için yeni aldığı gayrimenkula mortgage kredisi alıp fonlama sağlayabilinir. Burda dikkat edilmesi gereken konu, tek bir konut için iki ayrı gayrimenkulu ipotek gösteriyorsunuz. İki ayrı kredi iki ayrı borçlanma demek. Böyle bir operasyona kalkışmadan önce, toplam ödemelerinizin gelecekteki gelirinize olan oranına da dikkat etmeniz gerekir.
- Mortgage, birincil piyasalarda hacimsel gelişim ve yaygınlık arzu edilen boyutta değil. Piyasalarda, ağır gelişmeye rağmen mortgage ürünleri sunan bankalar süratli bir şekilde ürün havuzlarını geliştirmeye başladılar. Türkiye mortgage piyasasında faaliyet gösteren bankalar ortalama sekiz ürünle birbirleriyle rekabet etmekte.
Mortgage kredileri, düzenli gelire sahip orta gelir düzeyinde tüketiciler için tasarlanmış bir konut finansman sistemidir. Düzenli gelire sahip olmada en önemli kriter ise, düzenli gidip gelinen ve mesai harcanması gerektiren bir mesleğe sahip olmaktır. Böyle bir mesai zorunluluğunda, günlük yoğun tempo içersinde bu kadar çeşitliliğin arasında, ihtiyaca uygun en ekonomik ürüne karar vermek oldukça yorucu bir süreç olacaktır.
Bu süreci mortgage kredileri konusunda uzmanlaşmış ve piyasayı ve ürünleri yakında takip edip analiz eden birine belli bir ücret veya komisyon karşılığı yaptırmak ekonomik bir çözüm olacaktır.
Sektörün mevcut hacmine rağmen ürünlerde bulunan çeşitlilik bile birçok tüketicinin kafasını karıştırmış durumda. Pazar çok büyük olmasa dahi, büyük şehirlerde bu alanda hizmet talep eden bir grup müşteri var. Ancak bu konuda profesyonel hizmet sağlayan bir şirket olmaması bu tüketicileri korkutuyor.
Uzun vadeli bir borcun altınca girmek için yapılacak bir tercihte, tüketiciye yardımcı olacak kişi veya kurumun seçiminde oldukça titiz davranılması gerekiyor. Mortgage brokerlarının, en uygun finansman alternatiflerini müşterilerinin karşısına çıkartırken, tamamen müşterinin çıkarlarını koruması gerekir. Bunun için de bir mortgage brokerının faaliyetlerinin ve bu faaliyetlerden elde edebileceği gelirlerin sınırlarının kesin çizgiler ile çizilmesi gerekir.
Broker faaliyetlerinin ve bu faaliyetlerden edilen gelirin hizmet verilen müşterinin çıkarları ile kesinlikle çakışmaması gerekir. Bu konuya açıklık getirmek için yapacağımız çalışmaları yine burada okuyabilirsiniz.