Uyarı : Kampanya 25.10.2010 tarihi itibariyle günceldir.
Fortis tarafından piyasaya sunulan Fortis Borç Transfer Kredisi, kredi kartı ve nakit kredi borçlarını kapatmak isteyen tüketicileri hedefleyen bir finansman ürünü. Ürün, yapısı itibariyle birden fazla finansal kurum ile borç ilişkisi olan ve bu ilişkileri tek bir kurum altında toplamayı amaçlayan tüketicilere de hitap ediyor.
Bu üründen faydalanıldığında tüketicilerin borçları azalmış olmuyor, tek bir kurum altında toplanmış oluyor. Faiz oranları açısından incelendiğinde özellikle nakit kredi açısından başka bankalarda daha avantjlı oranlara rastlamak mümkün. Kredi kartı borcunu taksitlendiren ve kredi kartı borcuna yüksek faiz ödeyen tüketiciler için ise daha düşük bir faiz oranı, sabit vade ve taksitle geri ödeme imkanı avantajlı bir seçenek olacaktır.
Fortis Borç Transfer Kredisi’nde, faiz oranı olarak yüzde 0.99 uygulanıyor. Ancak müşterinin maaşının Fortis’teki hesabına yatması durumunda bu oranda ufak indirim avantajı söz konusu olabiliyor. Kredide uygulanacak vade sınırı 48 ay ile sınırlı.
Fortis Borç Transfer Kredisi bir tüketici kredisi mantığı ile çalıştığından, her kredi uygulamasında olduğu gibi müşterinin üstlenmesi gereken bazı masraflar söz konusu. Örneğin 48 ay vadeyle alınan 10.000 TL kredi için 262,50 TL’lik dosya masrafı ve 100 TL’lik sigorta masrafı alınıyor. Sigorta ücreti kullanılan kredi tutarına göre değişebiliyor. Ayrıca 2 ay taksit erteleme talep edildiğinde bunun için de ayrıca ücret tahsil ediliyor.
Gelelim bu krediye kimler nasıl başvurubilir sonusuna. Fortis Borç Transfer Kredisine başvuru kriterleri arasındaki en önemli konu, başvuru yapan tüketicinin bankanın kayıtlarında, Kredi Kayıt Bürosu ve TC Merkez Bankası’nın kayıtlarında (bkz. kara liste)herhangi bir negatif kaydının olmaması. Tüketicinin kredi yaşamı boyunca ödemelerinde diğer kurumlar ile ilgili bazı gecikmeler yaşamış olması muhtemeldir. Banka böyle bir durumda tüketicinin yaşadığı gecikmelerin sıklığını ve seviyesini inceliyerek kendi kredi polikalarına uygun olup olmadığı kararını verecektir. Öte yandan müşterinin geçmişinde yakın tarihte sorunlu bir kredi/kredi kartı veya ödemelerinde ciddi bir gecikme tespit edilmesi durumunda, kurumun bu kişiye kredi limiti vermekte tereddüt etmesi, hatta başvuruyu reddetme olasılığı artacaktır.
Fortis borç transfer kredisi başvuruları şu an için sadece Fortis şubelerinden kabul edilmekte. Başvuru için gerekli belgeler :
Bireysel kredi başvuru formu (şubelerden temin edilebilir)
Nüfus Cüzdanı fotokopisi
Gelir Belgesi
İkametgah senedi veya son döneme ait herhangi bir fatura
Borç transfer talimatı (şubelerden temin edilebilir)
Borç transfer talimatı aslen tüketicinin hangi borçlarını kapatacağını detaylandırdığı bir formdur. Tüketicilerin, Fortis Borç Transfer Kredisi ile kapatmayı planladıkları kredi kartlarına ait kart numaralarını, kredilere ait hesap numaraları ve meblağları gibi detayları bu formda detaylandırılması istenir.
Tüm borç transferi uygulamalarında olduğu gibi Fortis Borç Transfer Kredisi başvurusunun onaylanması durumunda da ödemeler tüketicilere yapılmaz. Böyle bir beklenti içersine girilmesi yanlış olur. Banka, onaylanan krediyi tüketicinin borç transfer talimatı formunda detaylandırdığı bilgileri esas alarak ilgili hesaplara EFT veya havale yoluyla gönderir.
Fortis Borç Transfer Kredisi, bankalar arasında devam etmekte olan kredi piyasasındaki rekabet içerisinde tüketici lehine olan bir kampanya gibi görünüyor. Özellikle piyasalardaki likidite krizi nedeniyle tüketicilerin kredi kartı borçlarını belli bir vade ve sabit taksitlere yaymasını sağlayarak ekstra maliyetlerden kurtulmalarına imkan verebilir. Tabii kredi kartı borçlarını taksitlendirme alışkanlığından vazgeçmesi şartıyla. Aksi taktirde faiz ve finansman sorunu tüketicilerin karşısına katlanarak çıkabilir.
fortis ile hiç çalışmadım ama hizmetleri çok güzel faydalanmak isterim