Hayat sigortası, ana dayanağı insan hayatı olan ve insanın hayatı boyunca karşı karşıya gelebileceği riskler için önlem almasını sağlayan bir sigorta çeşididir.
Hayat sigortası yaptırmaktaki amaç, kişinin tasarruflarının bir kısmını prim olarak değelendirirek hayatında meydana gelebilecek ölüm, kaza sonucu ölüm, hastalık sonucu ölüm, kaza sonucu maluliyet vb. olaylarda ailesine destek sağlamaktır.
Hayat sigortalarını banka mevduatı ile kıyaslanmak yanlıştır. Bankaya mevduat yatıran bir kişi hayatını kaybettiğinde ailesi ancak bu mevduat tutarını alabilir. Oysa hayat sigortası yaptırmış bir kişi, ilk sigorta primini ödedikten sonra vefat etse bile ailesi, ödenen primin çok daha fazlası olan sigorta teminatını almaya hak kazanacaktır. Bunun yanında hayat sigortası sadece rizikonun olduğu hallerde geçerlidir. Rizikonun olmadığı hallerde hayat sigortasından bahsetmek mümkün değildir. Bireysel emeklilik ile hayat sigortası arasındaki önemli farklardan biri de budur.
Hayat sigortalarında yapılan prim hesabı için her yaştaki kişiler için yaşama ve ölme ihtimallerini içeren tablolar kullanılır. Bu ihtimaller ve ilgili tarifeye ait teminatlar ile hayat sigortası formülleri oluşturulur. Formüllerin sonunda da ödenmesi gereken prim hesaplanır. Hayat sigortasında süre faktörü de yer aldığı için hesaplamalara faiz de eklenir. Türkiye’de yasal olarak en yüksek yıllık sınır %9’dur.
benim bankalara borcum yok eşimin vardı bizi bahvetti evdeki tüm eşyaları sattın bankaları kapattık artık herkese tavsiyem kredi kartı almayın