web statistics

Yurtdışında Hangi Kredi Kartını Nasıl Kullanmalıyım ?


Bir önceki yazımızda yurtdışında online kredi kartı kullanımının avantajlarından ve dikkat edilmesi gereken konulardan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise yurtdışı seyahatlerinde kredi kartının fiziksel olarak kullanım avantajlarından ve dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsetmek istiyoruz.

Yurtdışı harcamalarınızı kredi kartı kullanarak yapmak, öncelikle seyahat ederken büyük miktarlarda nakit taşımanızı gerektirmeyecektir. Böylece bu naktin çalınma riskini azaltacaktır. Yanınızdaki nakit parayı asgari miktarda tutmanız durumunda yurtdışında paranızın çalınma ihtimali nedeniyle yaşayabileceğiniz paranoya da azalacağından (seyehatin sebebi işter iş olsun ister tatil) daha fazla keyif almak mümkün olacaktır.

İster yurtiçinde veya ister yurtdışında olsun kredi kartı kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken en büyük konu, kredi kartı harcamaları ile ilgili bir bütçe oluşturmanız ve bu bütçeye olağanüstü durumlar dışında bağlı davranmanızdır. Unutmamak gerekir ki kredi kartı kullanımı, dönem borcunun tamamını kapattığınız yani faiz yemediğiniz sürece sürece fayda sağlayabileceğiniz bir üründür.

Hangi Kartı Kullanmalıyım ?

Normal şartlar altında biri Visa diğeri Mastercard olmak üzere iki ayrı bankadan iki kredi kartı en pratik ve mantıklı çözüm olacaktır.

İki kredi kartı için ayrı bankayı tercih etmeyi tavsiye etmemizin en önemli sebebi ise her ne kadar bankaların ve ödeme sistemlerinin (bkz. Visa ve Mastercard arasındaki farklar) provizyon sistemleri 7 gün 24 saat hizmet veriyor olsa da, yaşanabilecek bir bağlantı sorunu veya bakım nedeniyle onay alınamazsa diğer kart ile işlemi gerçekleştirme imkanına sahip olmaktr. Türkiye’den farklı bir zaman diliminde bulunan bir ülkede olmanız durumunda (Amerika veya Uzakdoğu ülkeleri gibi) bu kritik önem taşımaktadır. Bankalar dönem dönem kredi kartı sistemleri üzerinde bakım amaçlı planlı kesintiler yaparlar ve bu kesintileri yerel saatle sabaha karşı planladıkları için kart sahibinin gün ortasında yaptığı bir alışveriş bu döneme denk gelebilir ve işlem için onay almak mümkün olmayabilir.

Yurtdışına götürelecek kredi kartının hangi banka kredi kartı olacağına karar verirken dikkat edilmesi gereken bir unsur da issuer bankanın ilgili ödeme sistemine direkt bağlantısı olup olmadığıdır. Günümüzde birçok bankanın kredi kartı sistemlerinin (bir milyon ve üzeri kart sahibi bankalar) Visa ve Mastercard ödeme sistemlerine direkt bağlantısı bulunmakta. Ancak az sayıda kredi kartı olan issuer bazı bankalar, bu ödeme sistemlerine bağlantılarını BKM üzerinden sağlamaktalar. Bu durumda da bu bankalara ait bir kredi kartına provizyon alımı sırasında sorun yaşanabiliyor. Örnek vermek gerekirse ismini vermek istemediğimiz bir banka bundan birkaç sene öncesine kadar Mastercard logolu kredi kartı sayısı birkaç yüzbin adedi ancak bulduğundan Mastercard bağlantısını BKM üzerinden gerçekleştiriyordu ve siz bu bankadan sahip olduğunuz Mastercard’ı Amerika’da kullanmaya çalıştığınızda provizyon alma olasılığınız %50’ye kadar düşüyordu.

Provizyon onayları ile ilgili olarak bir ek bilgi vermek gerekirse servis kalitesi açısından yurtiçi kredi kartı işlemlerde kabul edilebilir onay oran %99 iken yurtdışı işlemlerde bu oran %90’lardadır. Ancak pratikte bu oran %80’lere kadar düşebiliyor. Bu oranın düşük olmasının en büyük sebebi kredi kartının mevcut limitinin yetersiz geldiği durumlardır.

Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Bonus veya World Card kullanmanız durumunda kullandığınız kredi kartının issuer’ı Garanti veya Yapı Kredi değil de başka sisteme üye başka bir banka ise (örneğin Citi Axess, Şekerbank Bonus, Fortis World) ve bu bankanın Visa veya Mastercard’a bağlantısı BKM veya ana banka üzerinden sağlanıyorsa işlem sırasında onay alma konusunda sorun yaşama ihtimaliniz artabilir. İyisimi siz yurt dışında kullanmak üzere kartınızı seçerken özellikle çakma Bonus veya World Card’lardan uzak durun.

Ekstreme Hangi Para Biriminde Borç Yansımalı ?

Bazı bankalar müşterilerine yurtdışında yaptıkları harcamaları ekstrelerinde YTL, USD veya AVRO olarak takip etme ve ödeme olanağı sunuyor. Bu hizmetten tam olarak faydalanabilmek için ekstre gönderim tipinin seyahat edilen ülkeye göre güncellenmesi gibi bir gereklilik ortaya çıkıyor. Örneğin yukarıda bahsettiğimiz kur çevrim maliyetlerinden faydalanmak için ABD seyahati öncesi yurtdışı harcamalarını USD bazında almak için bu tercihinizi bankaya iletmeniz gerekirken, Avrupa seyahati öncesi de bu tercihi AVRO olarak güncellemeniz. Aksi halde iki kıta arasında sık seyahat eden kart sahiplerinin, kur çevriminden kaynaklanan benzer maliyetlere katlanmaları gerekiyor.

Harcamaların YTL’ye çevrilerek ekstrede gösterilmesi ve daha sonra ödenebilmesi, avantajlı olmayan kur oranlarına rağmen pratiklik açısından müşterilerin daha çok tercih ettiği bir seçenek. Ayrıca bahsettiğimiz bankalar tarafından YTL’ye çevirim sırasında kullanılan kurlar ile serbest piyasa kurları arasında fark eğer milyonlarca dolar değerinde alım satım yapmayacaksanız katlanılamaz bir maliyet olmaktan çıkıyor.

Müşteriler yurtdışı harcamalarını YTL olarak ekstrede takip etmenin yanısıra ekstre ödemesini internet ve telefon gibi diğer kanallardan yapılabiliyorlar. Ekstrelerin YTL dışında bir para biriminde alınması durumunda yabancı para birimindeki kredi kartı borcunu öderken ya gişeleri kullanarak ödemenin elden yapılması gerekiyor ya da yine bankadan döviz alışı gerçekleştirmek gerekiyor (bankanın döviz satışından kaynaklanan maliyetler burda da devam ediyor).

Yurtdışında kredi kartı kullanımını pratiklik ve güvenlik açısından tercih ediliyorsa, ekstreleri YTL olarak almak en mantıklısı olacaktır. Eğer yurtdışında bulunduğunuz süre içerisinde bütçenizi aştıysanız ve dönem borcunu tamamen kapatmak bir iki ay süre alacaksa (hiç tavsiye etmiyoruz ancak bazı durumlarda zorunlu kalınabilir), bu durumda YTL ekste borcu taksitlendirme seçeneği sağladığından (yabancı para ekstrelerin taksitlendirilmesi her bankada mümkün olmuyor) yine bir avantajınız oluyor.

Kredi kartını yurtdışında hangi ülkelerde kullanmalı?

Bu sorunun cevabı aslında çok basit, hemen hemen her ülkede kullanabilirsiniz. Kredi kartının en yoğun olarak kabul gördükleri ülkeler arasında öncelikle ABD geliyor. Amerika dünyada çipli kart uygulamasına geçmeyen tek ülke. Bunun en büyük nedeni ise ülkede gelişmiş sigorta sistemi nedeniyle zaten müşterilerin kredi kartları harcamalarının sigorta güvencesi altında olması. İngiltere, Avrupa’da kredi kartlarının en yaygın kullanılan ülkelerin başında gelmekle beraber kıta avrupası ve AVRO bölgesi ülkelerinde ise yerel halk tarafından yaygın bir şekilde tercih edilmese de yeterli altyapı nedeniyle başarılı bir şekilde kullanmak mümkün. Kıta avrupasında tüketiciler alışveriş yaparken ödeme aracı olarak banka kartları vasıtası ile mevduat hesaplarını kullanmayı tercih ediyorlar. Güney Afrika, Avustralya, Arap Yarımadası ve Asya ülkelerinde de rahatlıkla kredi kartı kullanabileceğiniz asgari altyapı mevcut. Öte yandan kredi kartlarını güvenli olarak kullanmak için gerekli asgari altyapının bulunmadığı koşullarda yani bir pos cihazının olmadığı veya imprinter ile işlem yapılan ortamlarda nakit kullanmayı tercih etmek daha mantıklı olacaktır.