Halkbank, sorunlu krediler için yapılandırma programı başlattığını duyurdu. Bildiğiniz gibi Halkbank dönem dönem özellikle kredi kampanyaları ile ilgili yaptığı basın açıklamaları ile gündemde yerini alıyordu. Bu son açıklama, özellikle Halkbank’ın temerrüde düşmüş borçlularına yeni bir yapılandırma imkanı tanıması açısından önemli. Bu gibi uygulamaların Finansbank, TEB ve Garanti bankası tarafından yapıldığını biliyoruz. Ancak kredi ve kredi kartı yapılandırması için başvuran tüketicilerin bilmesi gereken bazı şeyler var.
Halkbank Borç Yapılandırma Programı hakkında
Halkbank’tan yapılan yazılı açıklamada, Halkbank’ın, kredi borçlarını ödeyemediği için haklarında yasal takip başlayan borçlulara uygun faiz oranları ve uzun vade seçenekleri sunan yeni bir Borç Yapılandırma Programı başlattığı belirtildi.
Borç Yapılandırma Programı kapsamında bugünkü faiz oranları üzerinden yeniden yapılandırılacak kredi borçlarına 60 aya (konut kredisi borçlarına 120 aya) varan vadeler uygulanacağı, borcunu en geç üç ay içerisinde peşin ödemek isteyenlere ise ek faiz indirimi fırsatı sunulacağı bildirildi. Programdan yararlanmak isteyen firma ve bireysel müşterilerin başvurularının 1 Nisan-1 Temmuz 2009 tarihleri arasında kabul edileceği kaydedildi.
Açıklamada, Halkbank’ın 2008 yılının ortalarından itibaren uygulamakta olduğu, henüz yasal takip hesaplarına intikal etmemiş ancak borç geri ödeme yükümlülüklerini aksatmış olan firmalar ile bireysel müşterilerin kredi borçlarının kendi nakit akışlarına uygun vadelerde yeniden yapılandırılması uygulamasına da devam ettiği bildirildi.
Halkbank’tan kullandıkları krediler takip hesaplarına aktarılan müşterilerin, Borç Yapılandırma Programı’ndan yararlanmak için krediyi kullandıkları şubelere başvurabileceği, bankanın www.halkbank.com.tr adresindeki internet sitesinden ve 444 0 400 Halkbank Dialog hattından da program hakkında detaylı bilgi alınabildiği belirtildi.
Tüketicilerin bilmesi gerekenler
Borç yapılandırma imkanı bankalar tarafından genelde gecikmeye, idari veya kanuni takibe düşmüş müşteriler için yapılıyor. Geçmiş yıllarda yapılan uygulamalardan bildiğimiz kadarıyla, yapılandırma talebi kabul edilen müşterilerin borçları kredi veya kredi kartından kaynaklanıyorsa, ilgili banka bu tüketici ile ilgili KKB ve Merkez Bankası kaydı yaratıyor. Söz konusu kayıtlar, ilgili veritabanlarında idari takip veya kanuni takip olarak gösterildiğinden, borçlarının geri ödenmesi tamamlansa bile tüketiciler bu kayıtlar nedeniyle ileride yaptıkları kredi veya kredi başvurularında reddedilme riski ile karşı karşıya.
Eğer sicil affı yasası ile ilgili yazılarımızı okuduysanız, kayıtları af kapsamında Merkez Bankası kayıtlarından silinecek tüketicilerin, öncelikle borçlarını Temmuz ayının sonuna kadar geri ödemiş olmaları gerektiğini biliyor olmalısınız. Yani, borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen tüketicilerden borç geri ödeme planlarını Temmuz ayından ilerki bir tarihte tamamlanacak şekilde yapanlar, sicil affından faydalanamıyor olacaklar. Bu o kadar da kötü bir şey değil, zira bankalar zaten kredi ve kredi başvurularını değerlendirirken öncelikli referans olarak KKB kayıtlarını esas alıyorlar. KKB kayıtları da sicil affı kapsamına girmiyor. Yani sicil affı kapsamında Merkez Bankası kayıtlarınızın silinmesi kesinlikle size kredi verileceği anlamına gelmiyor. KKB de bulunan kayıtlara dayanarak başvuruların reddedilme olasılığı hiç de az değil.
Öte yandan bu yeniden bu tip yeniden yapılandırma programları, yukarıda bahsettiğimiz gibi bankalara borcu olup gecikme sorunu yaşayan ve “ne olursa olsun borcumu kapatayım bir beş sene de yeni kredi veya kredi kartı istemiyorum” diye düşünen tüketiciler için bir çıkış yolu sağlaması açısından önemi büyük. Bu yapılandırma seçenekleri için detaylı bilgiyi, borcunuz olan bankaların şubelerinden veya alacak yönetimi servislerinden, yani gecikme yaşadığınızda sizi arayan banka görevlilerinden alabilirsiniz.
bu tamamen yalan bankalar vatandaşa borç yapılandırma falan yapmıyor sadece zor durumda olan iş adamların ayapılandırma desteği veriyorlar vatandaşla dalga geçmek için çıktı bu yasa sanırım sorunu olan ödeme güçlüğü çeken vatandaşı kimse umursamıyor herşey yine zenginler için bu ülkede vatandaş ölsede olur bankaya gidiyorsunuz ödemelerinizde geçikme var kredi notunuz düşük diye başlarından savıyorlar zaten sorun yaşamasa vatandaş nite borç yapılandırma istesinki hiçbir banka bu uygulamayı yapmıyor bu konuda lütfen yetkilileri uyarın
ya ben ödedim ama bu sicil affı den şey hala çıkmadı yapımyor ozaman yayın yapmayın herkez ödesin diye bence bunu çıkardılar neden lafda kaldı herşey ya lütfen çıkarın bizde kurtulalım evet bende yapılandırmaya girdim ben ödedim ve bana ödeyin sicil affı var dediler bende ödedim e sonar yok merkez banksı çıkardı ama banklar sunmadı dediler e artık sunu da bizde güven duyalım size bence söz agızda kalmasın
açıklanan verilere göre
kriz denilen sıkı para politikasından karlı çıkan tek sektör finans ve bankacılık neden
işsizlik emisyon daralması mali açıdan alım gücünün bilinçli zayıflatılması
90 yıldır uğraşıp batıramadıklacı zengin ülkemizi 7 senede tarihe gömdüler
maaşı aldığım bankaya defalarca diğer bankalarla olan borçlarımı siz toplayın ve maaşımdan kesin dedim, halk bankası yapamayız dedi, memur olarak ölün demek istediler, demek ki öleceğiz, bu kadar basit, ölünce nasıl alacaksınız dediğim de ise biz her şekilde ölsenizde alırız dediler…
bankalar ödemelerinde gecikmesi olanlara hemen yasal işlem olacak diyor taksitleri küçültüp vadeyi uzatsalar yardımcı olsunlar lütfen benim 12000 lira borcum var yardımcı olunmuyor zor durumdayım başka maddi sorunlar çıktı rica ediyorum bankalar biraz vicdanlı olsunlar