Temassız kart yarışında ben de varım diyen Visa’nın payWave isimli ürününün reklamlarına son günlerde tv’de sık sık rastlıyoruz. Visa, dünyadaki kredi karti sistemleri üreten en büyük iki firmadan bir tanesi (bkz. Visa ve Mastercard arasındaki farklar). Bankanızdan almış olduğunuz Visa logolu kredi kartınızla, dünyanın her yerinde Visa logosu gördüğünüz iş yerlerinde alışveriş yapabiliyorsunuz.
Mastercard’ın PayPass kartında olduğu gibi Visa payWave kartınızı Visa payWave logolu optik okuyucalara temassız olarak göstererek 35 YTL altındaki tüm alışverişlerinizde ödeme yapabiliyorsunuz. Visa payWave okuyucusuna yaklaşırsanız yanlışlıkla kartınızdan para çekilmesi mümkün degil. Çünkü ödeme yapmak için işyerinin ödenecek tutarı tuşlayarak okuyucu aktif hale getirmesi gerekiyor. Dolayısıyla fazla para çekimi sözkonusu değil.
Visa, tüketiciye doğrudan kredi kartı satan bir şirket değil. Bunun yerine kredi kartı veren kurum ve bankalara kendi kredi kartı ödeme sistemini satıyor. Yani payWave özelliğine sahip bir Visa kredi kartına sahip olmak istiyorsanız, bu ürünün özelliğine sahip kredi kartı satan bir bankaya başvurmanız gerekiyor gerekiyor.
Türkiye’de ilk olarak Garanti Bankası, Mastercard PayPass özelliği taşıyan Bonus Trink‘i pazara sunarak tüketicileri temassız kartlar ile tanıştırmıştı. Geçen bu sürede de PayPass sadece Bonus Trink ile sınırlı kaldı. Elimizde her iki markaya ait temassız kart sayısını karşılaştıracak bir veri yok; ancak Visa, payWave ile daha çok bankaya kapağı atmayı başarmış gibi gözüküyor. Türkiye’de Visa payWave özelligi taşıyan temassız kart ürünleri şu anda Maximum Aktif Card, Denizbank Sea&Miles Card, AsyaCard DIT ve Ziraat Maximum Card. Temassız kartı pazarı hızlı bir şekilde büyüyor ve diğer bankaların da benzer ürünlerle tüketicilerin karşısına çıkacağı günler çok da uzak değil…