Dönem dönem birçok ekonomik krizin yaşandığı ülkemizde, krizlerin bazıları için aynı zamanda bir fırsat olabileceği en çok konuşulan konuların başında geliyor. Geçmişte de görüldüğü üzere, bu gibi krizlerin sonunda çeşitli sektörlerde yeni parlayan değerlerin çıktığı birçok örnekle kanıtlamak mümkün.
Vatan gazetesinde çıkan bu habere göre krizin parlayan yıldızları arasında Franchising öne çıkıyor. Kısaca değinmek gerekirse Franchising sisteminde markanın imtiyaz hakkı sahibi; belirli süre, koşul ve sınırları kapsayan sözleşmeye dayalı bir anlaşmayla bağımsız yatırımcılara sistemini ve markasını kullandırıyor. Güncel bir örnek vermek gerekirse kısa bir süre önce süpermarket zinrici DiaSA, Franchising yöntemiyle yatırımcılara kriz ortamında iş imkanı sağlayacağını duyurmuştu.
Kriz nedeniyle hayatları bir şekilde etkilenmiş olan Türk insanının, ticarete atılırken sıfırdan bir marka yaratarak pazarda tutunma çabasına girmekten kaçınıp halihazırda pazarda belli bir varlığı olan markaların isim haklarını almayı tercih ediyor olması oldukça normal. Türkiye Franchise Derneği başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2008 yılı Ekim ayı ile kıyaslandığında franchise alan kişi sayılarında 15 kat artış olduğu söyleniyor.
Yatırımcıya Franchise kredisi
Ancak elbette Franchise sistemine dahil olmak için elinizde bir miktar para olması gerekiyor. Eğer böyle bir birikiminiz yoksa da şansınızı bankalara Franchising kredisi için başvurarak değerlendilerebilirsiniz.
Sektördeki bazı bankalar tüketicilere diğer ticari kredilerden farklı olarak Franchising Kredisi ismi altında bir ürün sunuyorlar. İnternette küçük bir araştırma yaparak Franchise işine girmeyi düşünen ve kredi kullanmak isteyen okuyucalarımız için bu kurumların bir listesini çıkardık :
Fortis Franchising Kredisi
Fortis 60 aya kadar vadeli ve 3 ay ödemesiz Franchising kredisi imkanı sunuyor.
İsim hakkı bedelinin %65’i kadar, dekorasyon, demirbaş ve benzeri giderlerin finansmanı için destek alabiliyorsunuz.
Vakıfbank Franchising Kredisi
Vakıfbank’ın sunduğu Franchising kredisi azami 60 aya kadar vadeli olup; aylık eşit taksitler halinde, 3 veya 6’şar aylık dönemlerde eşit taksitler halinde, 3 veya 6 ay ödemesiz, aylık eşit taksitler halinde kullandırılıyor.
Giriş bedelinin ve kullanılacak demirbaşların temin edilmesi, firma faaliyet alanının dekorasyonunun yapılması vb. amacıyla yapılacak harcamalara ait ibraz edilecek fatura/fiş vb. gider belgeleri tutarının azami yüzde 50’sine kadar kredi tespiti yapılıyor.
Denizbank Franchise Kredisi
Denizbank 36 ay vadeli eşit ve esnek ödemeli, kredi limiti yatırım bedelinin %65’i ile sınırlı olan bir Franchise kredisi imkanı sunuyor.
Halkbank Franchising Kredisi
Halkbank Franchising Kredisi ile franchise giriş bedeli, demirbaş temini, dekorasyon ve diğer finansman ihtiyaçlarınızı 6 aya varan ödemesiz dönemli maksimum 60 ay vade ile alabiliyorsunuz.
Yapı Kredi Franchising Kredisi
Yapı Kredi’nin sundugu Franchising kredisi ile ilgili ayrıntılı bir bilgi bulamadık. Ayrıntılı bilgi için 444 0 444 nolu telefon bankacılığını arayabilir veya Yapı Kredi şuberini ziyaret edebilirsiniz.
Akbank Franchising Kredisi
Akbank da web sitesinde fazla ayrıntı vermeyi tercih etmeyen bankalardan. Sadece Francising Kredisi paketinde; Franchise Giriş Bedeli Kredisi, Franchise Yatırım Kredisi, İşyeri Kredisi, Taşıt Filo Kredisi, Teminat Mektubu, Ticari Artı Para Kredisi, Çek Karnesi, POS Hizmetleri,biz.card Şirket Kredi Kartı, İşyeri Sigortası gibi gibi ürün ve hizmetlerde avantajlardan komisyon avantajıyla yararlanabileceğiniz belirtilmiş.
Diğer bankalar
Franchising kredisi ismi altında kredi veren bankalardan bizim bulabildiklerimiz bu kadar. Diğer kurumlar benzer kredi ürünlerini Taksitli Ticari Krediler adı altında pazarlıyorlar. Dolayısıyla herhangi bir bankaya başvurmadan önce Google’da bu isimle arama yapmanızda da fayda var.