Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, 7 Temmuz’da yürürlüğe giren “Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu” kapsamında kredi kartı borcunu taksitlendirmek için şu ana kadar mağdurların sadece yüzde 10’a yakın kısmının, yani yaklaşık 85 bin kişinin müracaat ettiğini belirti.
Kaya, tüketicilerin başvurularını son güne bırakmış olabileceklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Bazı tüketiciler ‘taksitlendirsem bile nasıl olsa bunu ödeyemeyeceğim‘ diyerek başvuru yapmıyor. Düzenlemeden yararlanmak için haklarında icra takibi başlatılmış tüketiciler başvurabiliyor. Oysa takibe alındığını bilmeyen çok sayıda tüketici başvuru yapamadı. Bunlar bankaların kayıtlarında yer alıyor. Bankalar, tüketicileri arayıp bu konuda bilgilendirmiyorlar. Bankalar, böyle yaparak takibe aldıkları tüketicileri gizliyorlar.
Bankalara giden tüketicilere de görevliler, ‘siz düzenlemeden yararlanmıyorsunuz, şu an bilgisayar sistemlerimiz müsait değil, dilekçeyi işleme koymak için genel müdürlüğümüz karar verecek, siz kapsam dışısınız’ denilerek başvurularını engelliyorlar. Oysa bankalardan, takibe aldıkları tüketicilere davet mektubu göndererek ‘bankamıza kadar buyurun borcunuzu taksitlendirelim’ demelerini beklerdik. Ancak, bunu göremiyoruz. Amaçları, sürenin bitimi sonrası haklarında icra takibi başlatıp daha fazla kar elde etmek.”
Kaya, engellemelerle karşılaşan tüketicilerden başvurularını yazılı yapmalarını ve böylece geri çevrilmesi durumunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kanalıyla ellerindeki belgeyle haklarını arayabileceklerini bildirdi.
Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasına ilişkin yasal düzenleme, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödeme ihtarı çekilen, icra takibi başlatılan veya banka tarafından takip olunan tüketicileri kapsıyor.
“Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” uyarınca, sözleşmede belirtilen asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20’sinden aşağı olamıyor.
Haklarında ihtar çekilenler veya icra takibi başlatılanlar ya da kurulca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde üçüncü, dördüncü veya beşinci grup krediler ve diğer alacaklar içinde sınıflandırılmış kredi kartı borcu bulunan kart hamilleri, düzenlemeden yararlanmak için 60 gün içinde bankalara, bankaların avukatlarına, varlık yönetim şirketlerine veya temsilcilerine yazılı olarak başvurmaları gerekiyor.
Kart sahipleri, bunu yapması durumunda, icra takibine konu olmuş takip, dava masraf ve harçlarını ve nispi kanuni vekalet ücretinin yüzde 25‘ini de kabul edilen plan çerçevesinde borçlarını ödeme hakkına sahip olacak.
İlgili yasadan yararlanmak için son başvuru tarihi 4 Eylül.
TuketiciFinansman.net olarak ilgili yasadan yararlanmak isteyen tüketicilere bankalar ile iletişime geçtiklerinde kimle, hangi gün, hangi saatte konuştuklarını not alıp; herhangi bir sorun olduğunda BDDK’ya bu detaylar ile şikayette bulunmalarını öneriyoruz.
bankalar çıkan yasayı umursamayıp yapılandırmayı kabul etmeyip birde dalga geçiyorlar.Atatürk de şapka kanunu çıkardı kim uyuyor diye. Neden insanların bukadar madur olmalarına izin veriliyor anlamış deyilim insanlığın yaşandığıyrde yaşamak istiyorum
Bankaların hiç biri bu kanunu umursamiyor vatandastan birde kafa buluyor ben dört bankaya gittim sonuc alamadım galiba paraya ihtıyaçları yok
hani banka kredi kartlarına yıllık ücret alınmıycaktı niğe bu yasa hala yürürlüğe girmio neden hala bankalar bu parayı zoraki alıyolar yeter artık…
@ Adsız // 19 Ağustos 2009
Yasa ile birlikte kart ücretleri kaldırılmadı. İlgili haberi burada bulabilirsiniz.
Selim ÇAP
selamlar ben HSBC bank a 7 temmuzdaki kredi kartı taksitlendirmesi için başvuruda bulundum aynı gün garanti . finans . yapı kredi bankalarınada başvuru yaptım bana başvurumun bir örneğini sadece yapıkredi bankası verdi HSBC den imzalı fotokopi istedim vermediler bana başvuru için sana haber gelecek dediler bende beklemeye girdim 15 gün haber gelmedi yeniköy deki şubelerine gittim sordum genel müdürlükten haber gelecek biz oraya gönderdik dediler beklemede kalmamı söylediler benledim 15 gün dahahaber gelmedi tekrar aynı şubeye gittim gene aynı şeyi sözylediler bu sefer bir kaç gün bekledim çağrı merkezini aradım oradan da aynı şeyi söylediler onlara sakın bu başvurum iptal olmasın dedim ancak asla oyle bişi olmaz dediler gene beklemede kaldım bundan 15 gün önce tekrar şubeye gittim ordan bana bir telefon numarası verdiler orayı aradım genel müdürlükmüş bana avukatın telefonunu verdiler avukatı aradım ve ona bilgilerimi verip kart borcumun yapılandırması ile ilgili bana her hangi bir telefon mail yazı veya sms gelmediğini söyledim ısrarla aradıklarını söylediler birde davet mektubu göndermişler biz evde yokmuşuz sözde halbuki evde 24 saat insan vardır bu hakkımın artık olmadığını normal yollardan icra yolu ile alacaklarını tahsil edeceğini söyledi bbende bunun üzerine BDDK nın mailine ayrıntılı şekilde şikayet başvurusu yaptım bundan aşka ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz saygılar şimdiden..
@Adsız // 19 Kasım 2009 Perşembe 18:27
Selim ÇAP,
Bizde konuyla ilgili olarak öncelikle bddk'ya detaylı bir şekilde başvurmanızı önerirdik. Yazılı olması daha iyi olurdu ancak epostanın ellerine gectiğine eminseniz bu da faydalı olacaktır.
Bankalardan hepsinden şikayetciyiz ama yapacak bir şey yok kanun çıkıyor uygulama yok sadece borcu oloanlardan tahsil edilme yoluna bakılıyor. buda insaflarına kalmış bir iş ben diyorumki memur öldü işçi ölmek üzere nasıl biliyormusun araba krdeisi ev kredisi bankaya abone olundu esnafa para veren kalmadı çalışanlar aybaşının gelmesini istemiyorlar neden batakdalar.batıranda bankalr kardeşim dünyanın en çok kar eden banakalrı türkide % 20 ne demek bu soymakm sömürmek demke yazık kanunlar yetersiz yasalara uyan yok