Bank Asya, geçtiğimiz günlerde ön ödemeli temassız banka kartı DIT Pratik’i yurt genelindeki müşterilerin kullanımına sundu. Böylece DIT Pratik, Halkbank’ın ön ödemeli temassız banka kartı Bank24 Jet‘ten sonra Türkiye’de piyasa sunulan ikinci ön ödemeli banka kartı oldu.
DIT Pratik kart da aynen AsyaCard DIT gibi temassız olarak kartınızı okuyucuya göstermek süretiyle ödeme yapmanızı sağlıyor. Ancak ikisini ayıran en büyük özellik AsyaCard DIT’ın kredi kartı, DIT Pratik’in ise banka kartı olması. DIT Pratik, kart sahibine karta önceden yapılan para yüklemesi kadar kullanım imkanı sunuyor. Kartın içine önceden yüklenen bakiyeye bağlı kalmak şartıyla şifreli alışveriş yapılabildiği gibi, temassız işlem noktalarında 35 TL’nin altındaki alışverişlerde şifre ve imzaya gerek kalmadan temassız işlem de yapılabiliyor.
DIT Pratik kart sahibi olmanız için Banka Asya’da hesap açtırma zorunluluğu yok. Dilerseniz bir Bank Asya şubesine giderek isimli veya isimsiz olarak DIT Pratik alıp gişeden dilediğiniz miktarı kartınıza yükletebiliyorsunuz.
DIT Pratik da aynen AsyaCard DIT gibi alışverişler haricinde bazı yerlerde ödeme amaçlı kullanılabiliyor. Belediye otobüsleri (şu an için sadece K.Maraş, Balıkesir ve Karabük belediye otobüslerinde), IDO (İstanbul Deniz Otobüsleri) turnikelerinde, DIT logolu ve kredi kartı geçen taksilerde ve Turyol gişelerinde DIT Pratik ile ödeme yapabiliyorsunuz. Normalde AsyaCard DIT KGS gişelerinde de kullanılabiliyor, ancak Bank Asya’nın DIT Pratik için hazırlamış olduğu sayfada KGS kullanımı ile ilgili bir bilgiye rastlayamadık. Bunun üzerine Banka Asya müşteri hizmetlerini aradık ve görüştüğümüz müşteri temsilcisinden DIT Pratik’in KGS gişelerinde kullanılamadığının onayını aldık.
Bank Asya kredi kartları için yıllık ücret talep etmiyor. Ancak Banka Asya müşteri hizmetleri ile yaptığımız görüşmede DIT Pratik için ufak bir ücret sözkonusu olduğunu öğrendik. Daha önce de belirttiğimiz gibi, DIT Pratik’i isimli veya isimsiz olarak alabiliyorsunuz. Eğer Bank Asya müşterisi olup hesap açtırırsanız isminizin yazılı olduğu karta ücretsiz sahip olabiliyorsunuz. Hesap açtırmadan isimsiz bir kart almanız halinde ise 5 TL’lik bir kart ücreti ödemeniz gerekiyor. Bank Asya’nın bu kartı isimsiz olarak kullanmanıza izin veriyor olması bizce güzel bir özellik. Banka ile müşteri ilişkisine girmeden ve hesap açtırmadan bir temassız kart sahibi olmanıza imkan veriliyor. Bunun için istenen 5 TL’lik ücret de bize göre oldukça makul.
Tekrar belirtmekte fayda var, DIT Pratik kart bir kredi kartı değil. Yani bu kart ile yaptığınız ödemelerde kredi kullanarak bankaya borçlanmıyorsunuz. Ön ödemeli kartları aslında kontörlü cep telefonu hatları gibi düşünebilirsiniz. Ödemelerinizde kullanabileceğiniz tutar, karta önceden yüklediğiniz parayla sınırlı. Eğer yukarıda belirtttiğimiz Bank Asya’nın anlaşmalı olduğu hizmetleri sık kullanıyorsanız, cüzdanınızda para taşımak veya ATM’den sık sık para çekmek istemiyorsanız, 35 TL’nin altındaki alışverişlerinizi hızlı bir şekilde yapmak istiyosanız DIT Pratik kart sizin için doğru bir tercih olabilir.