1 Ocak 2010 tarihinden itibaren internet bankacılığına girişlerde tek kullanımlık şifrenin zorunlu hale geldiğini Aralık ayında sizlere duyurmuştuk. İnternet şubesi kullanan banka müşterileri bu tarihten itibaren kısa mesaj (SMS), token denen şifre üreten elektronik cihazlar, mobil imza ve mobil programlar aracılığıyla tek kullanım şifye uygulamasını kullanmaya başladılar. Ancak özellikle SMS ve token kullanım maliyetleri ile ilgili tüketicilerin kafasında soru işaretleri vardı.
Türkiye Bankalar Birliği’nin 7 Ocak tarihinde yayınladığı basın duyurusunda (PDF) bu maliyetlerlere yer verilmiş. Duyuruya göre Şekerbank ve Halk Bankası şifre cihazından ücret almıyor. Citibank şifre üreten token’lar için 50 TL alırken; Türk Ekonomi Bankası (TEB), Yapı Kredi ile İş Bankası’nda ise bu ücret 25 TL. Garanti Bankası, Anadolubank, Fortisbank, ING Bank müşterileri tek kullanımlık şifre için token cihazına 20 TL ödüyor. Vakıflar Bankası’nın token ücreti ise 19 TL.
Çeşitli bankacılık işlemleri için gün içinde birden çok kez internet şubesine giriş yapmak zorunda kalan müşteriler ise, SMS ile tek kullanımlık şifre ücretlerinin faturalarına yansıyıp yansımayacağı konusunda bilgi sahibi değildi. Bankalar Birliği’nin duyusu ile bu soru işaretleri de giderilmiş oldu. Tüketicilerin en çok tercih edilen yöntem olan SMS ile tek kullanımlık şifre kullanımında maliyetleri bankalar üstlenecek. Yani internet bankacılığına her girişte, cep telefonuna şifre yollamak için gönderilen SMS’ler ücretsiz olacak.
banka hiç bir şeyi ücretsiz yapmaz. onu da alırlar yakında. internet bankacılığı kullanım ücreti gibi bir isim verip. hesaplardan çaktırmadan düşerler.
@odsener
Bu maliyetler elbette baska maliyetlerin arasina farkettirmeden yedirilecektir ama bu hizmet icin resmi olarak alinan bir ucret su an icin sozkonusu degil.
Yapı kredi bankası tek kullanımlık kısa mesajların ücretini kullanıcıya yansıtıyor. Turkcell kulanıyorum ve her girdiğimde de faturamda görüyorum.
İŞ BANKASI TEK KULLANIMLIK SİFRE İÇİN ÜCRET ALIYORMU BİLEN VARMI ARKADAŞLAR