Bayram öncesinde esnaf ve işsizlere yönelik iki yeni destek paketi açıldı. İstihdam paketini açan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 200 bin işsize istihdam imkanı sağlayacak 1 milyar 163 milyon liralık teşvik desteğini açıkladı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı da aynı gün 50 bin esnaf ile küçük ve orta boy işletmeyi sevindirecek 3 milyar liralık düşük faizli kredi paketini açtı. İşte 200 bin işsizle 50 bin KOBİ’yi rahatlatacak istihdam ve kredi paketleri.
1.PAKET- 50 BİN KOBİ’YE 3 MİLYAR
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOBİ’lere yönelik yeni bir yatırım ve ihracat kredisi paketi açtı. Paket kapsamında 44 bin KOBİ 1,5 milyar liralık yatırım kredisi kullanırken 5 bin KOBİ de 1,5 milyar liralık ihracat kredisinden yararlandırılacak. Kredi faizinin yüzde 25’ini işletmeler, yüzde 75’ini ise KOSGEB ödeyecek. KOSGEB’in toplam 3 milyar liralık kredi için KOBİ’lerin yerine ödeyeceği faiz tutarı 150 milyon lira olacak. KOBİ’lerin ödeyeceği faiz ise 50 milyon lirada kalacak. KOBİ’ler bu kredilerle isterlerse devlete olan vergi ve prim borçlarını da ödeyebilecekler.
30-80 bin lira kredi KOSGEB’in faiz desteği sağlayacağı yatırım kredisi mikro, küçük ve orta boy işletmeler olmak üzere 3 kesime verilecek. Yanlarında 10 kişiden az işçi çalıştıran ve ciroları 1 milyon lirayı aşmayan mikro işletmeler 30’ar bin liraya kadar kredi kullanacak. 50’den az işçi çalıştırıp cirosu 5 milyonun altında kalan küçük işletmeler 50 bin; 250’den az işçi çalıştıran ve cirosu 25 milyon ve altında olan işletmeler de 80 bin lira faiz destekli kredi kullanacak.
Kadın patrona avantaj
Girişimcisi kadın olan işletmeler ise her bir grupta 10’ar bin lira daha fazla kredi alacak. Bu kredilerin vadesi 6 ayı ödemesiz olmak üzere 18 ay olacak. Söz konusu kredilerin faizinin 4’te 1’ini işletme öderken, 4’te 3’ünü devlet yani KOSGEB karşılayacak. Buna göre mikro işletme 30 bin lira kredi için sadece 859 TL faiz öderken geri kalan 2 bin 576 TL faizi KOSGEB ödeyecek. Aynı şekilde küçük işletme 50 bin lira kredi için bin 431 lira; orta büyüklükte işletme de 80 bin lira kredi için 2 bin 300 lira faiz ödeyecek. KOSGEB’in ödeyeceği faiz de sırasıyla 4 bin 294 lira ve 6 bin 900 lira olacak. Bu yatırım kredilerinden 44 bin KOBİ yararlanacak. Toplam kullanılacak kredi ise 1,5 milyar lira olacak.
1,5 milyar da ihracatçıya
Yatırım kredilerinin yanı sıra ihracatçı KOBİ’lere de destek geldi. İhracat yapan ya da ilk kez ihracata yönelen KOBİ’ler aynı şartlarla 200 bin dolara kadar düşük faizli kredilerden yararlanacak. Bu kredilerin vadesi 6 ay. Karşılanan faiz oranı da yine yüzde 75 olacak. 200 bin dolar kredi kullanan bir KOBİ, bu kredi için 874 dolar faiz öderken, geri kalan 2 bin 623 liralık faizi devlet üstlenecek. Bu kredilerden de 5 bin ihracatçının yararlanarak 1,5 milyar lira destek sağlayacağı ve toplamda 1 milyar dolarlık ihracat yapılacağı hesaplandı. Her iki grup kredinin başvurusu 23 Kasım’da başlayacak. Teşvikli kredilerin TL faizi yüzde 0,89; döviz kredisinin faizi de yüzde 3,98 olacak.
İHALEDE YERLİ ÜRÜNE DESTEK
Sanayi Bakanı Ergün, kamu ihalelerinde yerli isteklilere (yerli işadamı) yabancı yatırımcılar karşısında korunması amacıyla yüzde 15’lik fiyat avantajı sağlandığını belirtirken, bunun kamuda yerli malı kullanımı için yeterli olmadığını söyledi. Bu amaçla kamu ihale mevzuatında ilave düzenleme yapılması gerektiğini belirten Ergün, “Yerli istekliye ilave olarak yasaya ‘yerli ürün’ü de yazmak gerekiyor. Aksi halde kamu ihalesinde fiyat avantajıyla işi alan müteahhit, yurt dışından ithal ettiği ürünlerle inşaatı yapınca yerli desteği anlamlı olamıyorî dedi.
2.PAKET – 200 BİN İSTİHDAM MÜJDESİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, yaptıkları yeni düzenlemeyle, ilk defa istihdam edilen kadın ve gençler için işverenin ödeyeceği sosyal güvenlik primini 3 yıl süreyle yüzde 100 indirime tabi tutacaklarını bildirdi. Diğer desteklerle birlikte devlete toplam 1 milyar 163 milyon lira maliyeti olan paket sayesinde 200 bin yeni istihdam sağlanması hedefleniyor. İşte istihdam paketinde yer alan düzenlemeler: Kadınlar ve gençlere öncelik İstihdamı artırmak için 4 yıldır uygulanan 5 puanlık prim desteği 3 yıllığına uzatılacak. Destek oranı 3 yıl boyunca yüzde 100 olacak. İstihdamda genç ve kadın işsizlerin istihdamına öncelik verilecek. Bir işveren 5 puanlık indirimden yararlanmış olsa bile her yaştaki bir kadını ya da 19-29 yaş arasındaki bir genci ilk defa işe alırsa, teşvikten yararlanabilecek.
Kazazedeye SGK bakacak
Trafik kazası geçiren kişi yüzde 100 kusurlu ve sigortasız olsa dahi sağlık giderleri SGK tarafından karşılanacak. Staj ve çıraklık yapan öğrencilere de sağlık sigortası yapılacak.
Sanatçılar az prim ödeyecek
Sanatçı, ev kadınları, taksi şoförleri ve geçici tarım işçileri 17 gün prim ödeyerek, bir tam ay çalışmış sayılacak. Silikozis hastalığı nedeniyle iş gücünü yüzde 40 ve daha fazla kaybeden kot taşlama işçilerine 100 ile 300 lira arasında aylık bağlanacak.
Part-time borçlanma
Bir işçi bir yıl içinde bir ayı geçmeyen ücretsiz izin alırsa sağlık sisteminden yararlanabilecek. Kısmi süreli çalışanlar eksik kalan sürelerini isteğe bağlı ödeyebildiği gibi yeni düzenlemeyle artık borçlanabilecek. Ayrıca bu kişiler işsizlik sigortası primlerini isteğe bağlı ödeyebilecek.
Yeşil Kartlı’ya kolaylık
Bir işe girdikleri takdirde yeşil kartlarını kaybedenler yeni düzenlemeyle bu sorundan kurtulacak. Çalışma nedeniyle yeşil kart iptal edilmeyecek, bilgileri saklanarak kart askıya alınacak. Tekrar yeşil kart statüsüne dönülmesi halinde başvuru gerekmeksizin kart aktif hale getirilecek.
Yersiz ödemeye 24 taksit
Devletin hata sonucu yaptığı yersiz ödemenin geri alınması için verilen 3 aylık süre 24 aya çıkarılacak. Tarım SSK yeniden gelecek. Zorunlu GSS 1 Ocak 2012’ye ertelenecek. GSS’de 90 gün yerine 100 gün düzenlemesi olacak. Özürlü istihdamı arttırılacak. Staj yapmak kolaylaşacak. Kısa çalışma ödeneği genişletilecek. Kaçak yabancı işçiye sıkı denetim gelecek. Bağ-Kur’lu için sağlık primi kolaylığı gelecek. Yurtdışı hizmet borçlanmasına yeni ayar yapılacak.