Daha önce birçok yazımızda bankaların kredili mevduat hesaplarında (KMH) uyguladıkları faiz oranlarının, kredi kartları dahil olmak üzere diğer tüketici finansmanı ürünlerine kıyasla çok daha yüksek kaldığından bahsetmiştik. Hatta bazı bankalar bu üründeki regulasyonun daha az olması nedeniyle bu hesaplara bağlı ürünler geliştirerek (bkz. Cardfinans Nakit) bireysel bankacılık pazar paylarını önemli derecede artırdılar. Ancak görünün o ki gelen şikayetler nedeniyle KMH faizleriyle ilgili yeni bir yasal düzenleme yapılması düşünülüyor:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gerek kredili mevduat hesapları veya benzer isimler altında açılan hesapların faiz oranları, gerekse hesap işletim ücretleri ve benzer adlar altında tahsil edilen ücretler ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na ulaşan müşteri şikayetleri nedeniyle, BDDK ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile karşılıklı çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin’in gönderdiği bilgi notunda ise faiz oranları hakkındaki düzenleme yapma yetkisinin Merkez Bankası’nda olduğu belirtilerek, şöyle denildi: “Bankaların ‘ek hesap’ adı altında kullandırdıkları kredili hesaplara uygulanacak faiz oranları hakkında düzenleme yapma yetkisi Merkez Bankası’na ait olup, bankaların mevduat, kredi ve katılma hesaplarına uygulayacakları faiz ile kâr ve zarara katılma oranlarının belirlenmesine ilişkin BDDK’ya verilmiş herhangi bir görev ve yetki bulunmamaktadır.” Bilgin, ek hesapların teminatın zayıf olması nedeniyle yüksek kredi riski taşıdığını ifade ederek, “Faizleri diğer tüketici kredilerinden yüksek olmaktadır” dedi.
KMH faizleriyle ilgili şikayetlerin Merkez Bankası tarafında rahatsızlık yaratan bir durum olduğu görülüyor. Ancak konuyla ilgili sınırlamaları getirebilecek tek yasal otorite olmasına rağmen Merkez Bankası bu konuda bankaları kendilerine çeki duzen vermeye davet etmek üzere BDDK‘yı devreye sokmaya çalırken, BDDK’nın konuyla ilgili tek yasal yetkinin Merkez Bankası’na ait olduğunun altını çizmesi dikkat çekici. Bu süreçte sonuç alınana ve tüketici lehine KMh uygulamalarına kontroller getirilene kadar KMH ürünlerinden uzak durmak en doğru hareket gibi gozüküyor.
Bir kaç yabancı banka çok kazansın karlarını bu ülkenin kaynaklarını yurt dışındaki ortaklarına dağıtsın diye hiç kimse bu yıllık %70 e varan faizlere ses çıkartmıyor dünyanın hiçbir ülkesinde böyle yasal tefecilik ve kar yok o yüzden türkiye deki bankalar bu kadar çok kar ediyor vatandaş ve kobilerimiz sahipsiz hani faiz haramdı tefecilere çanak tutmak gerekli yasal düzenlemeyi yapmamak günahların en büyüğü değilmi
kredili mevduat hesabına gelen gecikmeli faizi ödemesek ne olur lütfen birileri bu soruya cevap versin .tşk ederim
Kredili mevduat hesabı, adı üzerinde kredi veren bir hesaptır. Faiz karşılığında size kredi kullandırır. Eğer banka size bedavadan kredi kullandırırsa nasıl para kazanacak ? Haksız olduğunu düşünüyorsanız vadesiz hesap kullanın, borçlanmadan hesabınızdaki para neyse onu harcayın.