Geçtiğimiz Şubat ayında bir süredir birleşme süreci devam eden TEB ve Fortis, TEB çatısı altında birleşmişti. Birleşmenin ardından merak edilen TEB’in hangi kredi kartıyla yola devam edeceğiydi, zira Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin Nisan ayında yaptığı bir açıklamada TEB’in iki kredi kartı programına birden devam etmesinin kendileri için kabul edilebilir olmadığıını net olarak ifade etmişti. Haziran ayına girdiğimiz şu günlerde TEB’in Garanti Bankası’yla Bonus kart programı için beş yıllık anlaşma süresi doluyor. Bu seçim sürecinin de şu günlerde açıklanması gerekiyor.
TEB ve Fortis birleşme sürecine baktığımızda ortada merak edecek bir şeyin de bulunmadığı çıkıyor aslına bakarsanız. BNP çatısı altında birleşmiş olsalarda da, baktığınızda adeta bir “patron bankası” gibi yönetilen TEB’in ücretli profesyoneller tarafından yönetilen Fortis’le birleşme süreci, TEB’in Fortis’e karşı önemli ve ezici bir üstünlük sağlamasıyla birleşmeden çok adeta bir satın alma şeklinde gerçekleşti. Bu süreçte Fortis personelinin önemli bir kısmının unvanlarında indirim gerçekleşti ve pek çok kişi işten çıkarıldı. Bunun yanısıra TEB personeline kıyasla daha geniş özlük haklarına sahip olan Fortis personelinin özlük hakları, TEB personelininkiyle aynı seviyeye getirildi.
Hal böyle olunca Fortis ile TEB güçlerini birleştirildi diyen reklamlara rağmen (ortada Fortis’e ait bir markanın kalmamış olmasından da yola çıkarak) TEB’in Bonus programıyla yola devam etmesine kesin gözüyle bakıyoruz.
Bu seçim, Yapı Kredi ve Garanti Bankası arasında devam eden kredi kartı ve üye işyeri sayısındaki rekabeti de önemli ölçüde etkileyecektir. Zira birleşme sonrası açıklanan rakamlara göre TEB’in halihazırda 966 bini aşkın Worldcard, 843 bin adet de Bonus kredi kartı müşterisi bulunuyor. Bu öngörümüzün gerçekleşmesi durumunda Yapı Kredi’nin Worldcard-Bonus rekabetinde bir anda oluşacak bu farkı kapatmak için ne gibi bir manevra yapacağını merak ediyoruz