Dün cari açığa karşı önlem olarak kredi kartı taksitlerinin 9 veya 12 ayla sınırlandırılabileceğinin haberini vermiştik. HaberTürk Gazetesinin haberine göre, cari açığı frenlemek için şimdi de otomotiv kredilerinde vadenin sınırlanması ve konut kredisinde olmayan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) getirilebilir.
Buna göre kredilerde KKDF oranının başta otomotiv olmak üzere çeşitli kredilerde yüzde 15’ten 30’a çıkarılacağı belirtiliyor. KKDF’de en önemli değişiklik beklentisi ise şimdiye kadar sosyal nedenlerle konut kredisinde alınmayan KKDF’nin bu alanda da gündeme gelmesi. Konut kredilerinde özkaynak tutarının yüzde 40’a çıkarılması ile KKDF konulması arasında tercih yapılacağı belirtiliyor.
Konut kredilerinde KKDF oranının peşinat oranınızla beraber arttırılması gayrimenkul piyasasını tek kelimeyle bitirecektir, zira sıradan vatandaşın ev sahibi olmasına imkan veren konut kredisiyle kaldıraç kullanmak oldukça maliyetli bir konuma gelmiş oluyor. Bu iki önlemin bir arada alınmasının mümkün olduğunu düşünmüyoruz, zira geçen bir kaç yılda ne kadar darbe alırsa alsın inşaat sektörü hala bu ülkenin lokomotif sektörlerinden biri ve şu anda TV’de ve diğer mecralarda en sık karşılaştığımız reklamları bir hatırlarsak, bunun önemli bir kısmının banka ve inşaat şirketleri tarafından verildiğini görüyoruz. Bu önlemler, bu iki önemli sektöre sonuçları tüm ekonomiyi etkileyecek bir darbe vuracaktir.
Taşıt kredilerinde KKDF’nin artırılması zaten bekleniyordu, ancak yüzde 30 gibi bir seviyede olması, hatta üzerine vadede sınırlama geliyor olması ülkede performans gösteren bir başka sektörü kötü etkileyecektir. Ekonomide katma değer yaratan üç önemli sektörün karlılıklarına yönelik bu kadar direkt müdahalelerde bulunursanız ve buralarda oluşacak kaybın yerine koyacak bir şey bulamazsanız kriz yakın demektir. Bu haberler eğer çıktığı şekilde hayata geçirilirse, tüketicilerin finansman maliyetleri çok yükseleceğinden finansman ürünleri arasında bilinçli tercihlerin önemi daha da artacaktır.