Kredi kartını iptal etmek isteyen tüketicilerin bu niyetleri çoğunlukla teşebbüsün ötesine geçemiyor. Bunun sebebi ise konuyla ilgili bilgi eksikliklerinden kaynaklanan tereddütler. Tereddüte neden olan bilgi eksikliklerinin başında, tüketicilerin iptal edilmek istenen kredi kartında devam eden taksitlerin bulunması durumunda ne olacağını bilmemesi geliyor. Bu yazımızda sizleri bu konuda aydınlatmaya çalışacağız.
Öncelikle belirtmekte fayda var, kullanmak istemediğiniz kartınızı kapatmanız durumunda da daha önceki dönemlerde yapmış olduğunuz alışverişlerin taksitlerini ödemeye devam etmek zorundasınız.
Kredi kartınızı kullanmak istemediğinizi ve kapatmak istediğiniz bankanıza belirttiğiniz andan itibaren, bankalar 10.03.2007 tarih ve 26458 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe giren “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik” kapsamında kart sahiplerinin iptal talebini 7 gün içerisinde yerine getirmekle yükümlüdürler.
Kredi kartınızı iptal ettirdiğinizde kalan taksitlerin yer aldığı ekstrenizin, kartınız kapatılmış olsa dahi borç bakiyeniz sıfırlanana kadar gönderilmeye devam etmesi gerekir. Bu tüketicilerin yasal hakkıdır, yani kredi kartını kapatmak istediğiniz banka hesap özetinizi göndermezse, bu uygulamayı BDDK’ya şikayet etme hakkınız var.
Bazı bankaların kredi kartını iptal etmek isteyen müşterileri müşterileri, ileri yönelik taksit bakiyesini bahane ederek caydırmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bu durumda en güzel hareket, telefonda konuştuğunuz kişinin adını alarak, onun takım lideriyle görüşmek istediğinizi talep etmek olacaktır. Takım liderine ulaştığınızda takım liderine ulaşabilirseniz mutlaka ismini alıp, aynı bilgileri kendisine de iletmeniz gerekiyor. Burada da sonuç sağlayamazsanız, konuyla ilgili olarak bankayı BDDK’ya şikayet edebilirsiniz. Tabi dilekçenizde kimle, hangi tarih ve saatte görüşme yaptığınıza dair detayları belirtmekte fayda var. Bırakın ondan sonra banka uğraşsın.
Her ne kadar ileri tarihli taksitlerin kart kapatılırken değil, zamanı geldiğinde ilgili ekstre döneminde ödenmesinin bir hak olduğunun altını çizsek de, bazı istisnalar mutlaka var. Mesela bu bahsettiğimiz uygulama, borç-alacak ilişkisi normal şartlarda devam eden kredi kartları için geçerlidir. Gecikmede olan, muacceliyet veya idari/yasal takip söz konusu olmuş kredi kartları için ileri yönelik taksitlerin tarihi geldiğinde ödenmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.
Unutmayın, kredi kartı tüketici finansmanı ürünleri arasında ülkemizde en sıkı regülasyona tabi üründür. Söz konusu ürün kredi kartı olduğunda, bankaların hareket alanlarının sınırı yasalarla çizilmiştir. Ancak kredi kartı borç-alacak ilişkisinin normalin dışına çıktığı durumlarda (özellikle de tüketicilerin borç yükümlülüklerini yerine getirmedikleri durumlarda) söz konusu tüketiciyi korumaya yönelik çerçeveler etkisiz kalacaktır. Bu nedenle bankalara olan yükümlülüklerinizi bilerek eksiksiz yerine getirmek kritik önem taşımaktadır.