Yılbaşından bu yana tüm emeklilik şirketleri çeşitli mecralar aracılığıyla %25’lik devlet katkı payı sayesinde bireysel emeklilik sisteminin (BES) ne kadar avantajlı bir tasarruf aracı haline geldiğini anlatıp duruyor. Birçok banka veya emeklilik şirketi ürünlerini devlet katkı payını öne çıkartarak satmaya çalışırken, bazıları da bu katkı payı sistemi üzerine kurguladıkları kampanyalar ile yeni müşteri çekmeye çalışıyorlar.
Kampanyalar örnek vermek gerekirse; Akbank 15 Mart 2013 tarihine kadar şubelerinde AvivaSA ile BES sözleşmesi imzalayan, minimum 200 TL’lik katkı payı ödemeleri düzenli olarak Akbank kredi kartıyla yapan müşterilerine ilk ödemenin ardından 100 TL chip para kazanma şansı veriyor. İş Bankası da benzer bir kurgu ile 15 Mart’a kadar Anadolu Hayat Emeklilik’ten Bireysel Emeklilik Hesabı açtıran İş Bankası Maximum Kart sahiplerine %25 devlet katkısına ek olarak, ilk aylık katkı payınızın %25’i kadar da MaxiPuan kazanma imkanı sunuyor. Met Life ve Denizbank işbirliği ile gerçekleştirilen BES kampanyasında ise 15 Mart 2013 tarihlerine kadar ilk kez MetLife bireysel emeklilik planlarından satın alan ve ödemelerini düzenli yapan poliçe sahiplerine ilk yıl ödemeleri için %25 devlet katkısına ek %5 katkı payı hediye ediliyor.
Yukarıda saydığımız kampanyaların dışında, “devletin katkısı üzerine bir şey de ben koyayım” diye çıkan bir BES kampanyasına denk gelmemiş olmamamız, sektörün bu konuda ne kadar muhafazaKAR olduğunu göstermesi açısından önemli bir resim çiziyor. Yukarıda bahsettiğimiz kampanyaların ise hemen hepsinin sadece banka ve kredi kartlarıyla destekli olması da; emeklilik şirketlerinin sadece devlet katkı payını öne çıkartarak yeni katılımcı kazanma motivasyonunda olduklarını göstermesi açısından dikkat çekici.
Öte yandan bu taktik işe yaramış gibi gözüküyor. Agresif şekilde yayınlanan reklamların da etkisiyle fazla araştırma yapmadan finansal kararlar veren halkımız, yüzde 25’lik kazancın cazibesine kapılmış gibi görünüyor. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, BES’deki katılımcı sayısı 25 Ocak 2013 itibarıyla 2011 yıl sonuna göre yüzde 21,3 artarak 3 milyon 204 bin 456 kişiye ulaşırken, fon büyüklüğü de yüzde 47 artış göstererek 14,3 milyar liradan 21 milyar liraya çıkmış. Sektör profesyonelleri bunun arkasında yatanın 1 Ocak 2013 tarih itibariyle devreye giren yeni düzenleme ile katkı payının yüzde 25’ine karşılık gelen kısmına devlet desteği verilecek olmasını gösteriyor.
Ama ortada önemli bir soru işareti var. BES şirketlerinin anlata anlata bitiremedikleri %25’lik devlet katkı payları iki ayı geride bırakmış olmamıza rağmen henüz ortada yok. Yani şu ana kadar hiçbir BES katılımcısı söz konusu devlet katkı paylarını görebilmiş veya teyit edebilmiş değil. Devlet katkı paylarının nasıl nemalandırılacağı konusunu bir kenara bırakıyoruz, ortada izlenebilecek bir katkı payı bile olmamasından nedense ne EGM, ne de BES şirketleri bahsetmiyor. Bu konuda katılımcılar tarafından kendilerine iletilen soruları da yanıtsız bırakıyorlar.
Söz konusu aksaklığın sebeplerinden biri BES şirketlerinin bu uygulamayla ilgili gerekli sistemsel geliştirmeleri tamamlayamamış olması olabilir. Geçen süre, ana hatları Nisan ayından beri belli olan, ancak Ağustos sonunda yürürlüğe giren BES düzenlemelerine uygun sistemsel geliştirmeleri tamamlamak için yeterli olmamış olabilir. BES stopaj iadesi geri ödemelerindeki durumu referans alırsak, BES katılımcılarının söz konusu devlet katkı paylarını Haziran ayından önce görebilmeleri zor gibi görünüyor. Tabi bu iyimser bir tahmin, sistemin tam anlamıyla oturması bir seneyi de bulabilir.
%25 devlet katkı paylı BES sistemine dahil olmayı düşünüyorsanız, öncesinde size teklif veren BES temsilcinize mevcut katılımcıların devlet katkı paylarını takip edip edemediklerini bir sorun. Oradan alacağınız yanıt sizi mutlu edecekse sisteme dahil olun.