Bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz. Yaklaşan yeni yıl, birçoğumuz için yeni bir başlangıç demek. Herkes hayatında hoşuna gitmeyen bazı konularda değişiklik yapmak istiyor. Bazılarımız bunu başarırken, bazılarımız başaramıyor. Ama önemli olan istediklerimizi değiştirmeye çalışmak ve ilk adımı atmak. Başarısız olsak da, nerede hata yaptığımızın farkında olup bu hatalardan ders almak.
Yeni yılla beraber (hatta öncesinde), kişisel finans tarafında da almanız gereken bazı kararlar sizi bekliyor olacak. Size yardımcı olacağına inandığımız ve yeni yılda bir aksiyon alınmasının gerekli olduğunu düşündüğümüz kısa bir liste paylaşacağız. Kendi finansal durumunuza göre bu listeyi kısaltmak veya uzatmak mümkün. Hepsini gerçekleştiremesiniz bile, bir farkındalık yaratması açısından yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Bütçeli hayata merhaba diyin
Bütçe, bireylerin içinde bulunduğu finansal okyanusta bir pusula gibidir. Pusula olmadan yönününüz tayin edemezsiniz, nereye gittiğiniz nerede bulunduğunuzu göremezsiniz. Bu yüzden yeni yılla beraber gelirinizi, birikim hedeflerinizi, sabit giderlerinizi, olası büyük tutarlı alışverişlerinizi de düşünerek bütçeli yaşama adım atmanız gerekir. Bu, öncelikle önümüzdeki 12 aya ne durumda başlayacağınızı size gösterecektir. Bütçe yaparken gelirinizi, finansal yükümlülüklerinizi, birikimlerinizi çıkartıp kalan harcamalarda nasıl tasarruf yapabileceğinizi düşünmeniz gerekir.
Hesap işletim ücretine dikkat
Hesap işletim ücreti banka müşterilerinin en çok şikayet ettiği konuların başında geliyor. Ocak ayının ilk iki haftasında hemen her banka, eğer aksine bir tanımlama yoksa (otomatik ödeme talimatı, maaş hesabı gibi) para gördüğü hesaptan hesap işletim ücreti tahsilatı yapacaktır.
Garanti Bankası bununla ilgili olarak müşterilerine bir bilgilendirme mesajı gönderdi. Özetle yeni yılda hesap işletim ücreti 58 TL olarak belirlenmiş. “Bunu ödemek istemiyorsanız kullanmadığınız hesapları kapatın” diyorlar, tabi daha kurumsal bir dille. Geçmişte hesap işletim ücretiyle ilgili uygulamalarıyla tepkimizi çekmiş olsa da, Garanti Bankası geçen yıllardan farklı olarak gerçekleştirdiği bu bilgilendirme ile taktirimizi kazandı. Bu uyarıdan sonra sonra internet şubesinden veya şubeye giderek hesabı kapatmak, sonrasında yeni bir hesap açmak çok zor olmamalı. Bu arada hatırlatalım, Garanti Bankası en yüksek hesap işletim ücreti yansıtan banka değil.
Durmak yok, biriktirmeye devam
Ağustos böceği ve karıncanın hikayesini bilmeyen var mıdır? Yaz kış demeden çalışan ücretli kesim için birikim asla vazgeçilmemesi gereken bir disiplindir. Su aktıkça testiyi dolduracaksın ki, kuraklık yaşandığında su sıkıntısı çekmeyesin. Günümüz ekonomik gerçekliğinde kuraklık olmadan bolluk içinde yaşamak maalesef mümkün değil. Bunun yanı sıra insanların yaşı ilerledikçe elde ettikleri gelirlerde azalma yaşanma ihtimali, yükselme ihtimalinden yüksektir. Emeklilik döneminde ise bu dibi bulur. Bu yüzden bireysel emeklilik sistemi (BES) gibi tamamlayıcı sistemler sunulur. Ama esas olan biriktirmek ve birikimleri belli tutarlara ulaştığında yatırıma çevirmektir. Bu sayede emeklilikte düzenli bir ek gelir sağlama imkanı olur. Unutmayın, BES faydalı bir sistemse de, işin sonunda size biriktirdiniz para nemalandırılarak bitene kadar ödenir, ömürboyu değil. Yatırım araçları, birikim tutarlarına, yaşa göre belirlenen risk tercihiyle seçilir. Altın hesabı bu açıdan güzel bir araç olabilir.
BES katkı payınızı ayarlamayı unutmayın
Yeni yıl, BES’te devlet katkı payından maksimum seviyede yararlanmak isteyenlerin, maaş zammıyla beraber katkı payını tekrar revize etmeli için iyi bir zaman. BES’te %25 devlet katkı payından yararlanabileceğiniz üst sınır, sahip olunan tüm BES sözleşmeleri için yıllık brüt asgari ücretin %25’ini geçemiyor. Asgari ücretin belirlenmesinin ardından BES katkı payınızı bu yeni tutardan maksimum fayda alacak şekilde düzenlemeyi unutmayın.
Kredi kartı borcunu kapatın
Yeni yıla girer girmez, hatta mümkünse şu sıralar varsa kredi kartı borçlarınızı kapatacak acil bir çözüm bulmanızı öneririz. Bu önerimiz birkaç sebebe dayanıyor. Bunlardan biri 2014’ün 2013’den daha zor geçeceğine inanıyor olmamız. Bu beklenti dahilinde kredi kartı dönem borcunu kapatmadan devam etmek yerine, etkin bir şekilde borcu kapatmaya yönelik çalışmalarda bulunmalarını öneriyoruz. İkinci sebep ise BDDK tarafından hazırlanan taslak. Ülkemizde uzun yıllardır süre gelen borçlanarak tüketim alışkanlığını durdurmak üzere BDDK bir dizi düzenleme yapıyor. Bunlardan biri kredi kartında taksitli alışverişlere yönelik. Kredi kartıyla yapılan taksitli alışverişlere gerek sektörel gerekse genel olarak bir sınırlama gelirken kişileri tüketici kredilerine yönlendiriyorlar. Öte yandan yine aynı düzenlemeyle tüketici kredilerinde en uzun kredi vadesi 36 ay ile sınırlanacak. Yani elinizi çabuk tutmazsanız, “biriken kredi kartı borçlarım için bir ihtiyaç kredisi alayım, 5 senede geri ödeyeyim” deseniz bile en fazla 36 ay (3 sene) vadeli kredi alabileceksiniz. Bu da aylık taksitlerinizin yükselmesine, ancak ödeyeceğiniz toplam faizin düşmesine sebep olacak.
Unutmayın, borç kapatmanın en etkin yolu ilk olarak harcamaları kısmaktır. Birikmiş kredi kartı borcunuz varsa, mevcut harcamalarınızı hızla azaltıp, buradan yaptığınız tasarrufları borcunuzu kapatmak için kullanmalısınız.