Kredi kartı kullanımı hakkındaki en büyük yanılgı, kredi kartı kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip olmayanların kartı kullandıklarında mutlaka faiz ödeyeceklerini sanmalarıdır. Oysa kredi kartı faizleri, sadece dönem borcunuzu ve asgari tutarı eksik ödemeniz veya nakit çekmeniz halinde işler. Bu yazımızda hangi durumlarda faiz ödeneceği konusunda yeterli bilgisi olmayanlara bu konuyu basitçe anlatmaya çalışacağız.
Alışveriş faizi
Bildiğiniz gibi kredi kartı bir ödeme aracıdır. En basit anlatımla; alışverişinizin ödemesini kredi kartınızla yapacaksanız, görevli POS cihazından kartınızı geçirir, şifrenizle onay verirsiniz, bankanızın size tanımlamış olduğu limit dahilinde alışveriş tutarı kartınızından çekilir.
Alışverişin kartla ödenmesi aslında bir kredili işlemdir, ancak bu her alışveriş için faiz ödeyeceğiniz anlamına gelmez. Şöyleki; kartınızın hesap kesim tarihi geldiğinde banka size hesap özetinizi (ekstre) gönderir. Burada 30 günlük dönem içerisinde yaptığınız alışverişlerin tutarları ve toplam dönem borcunuz yer alır. Banka sizden son ödeme tarihine kadar, yani hesap kesim tarihinizden sonra 10 gün içerisinde borcunuzun tamamını ödemenizi ister. Yazımızın bundan sonraki bölümlerini sağda vermiş olduğumuz örnek ekstreye bakarak okumanızı tavsiye ediyoruz.
Son ödeme tarihine kadar asgari tutarın üzerinde ya da asgari tutara eşit (asgari tutarın ödenmesi zorunludur), ancak toplam tutardan az ödeme yapmanız durumunda ise; son ödeme tarihindeki kalan “alışveriş borcunuza” (taksitli işlemler dahil) hesap kesim tarihinden itibaren alışveriş faizi (akdi faiz) işler.
Örnek: Diyelim ki Kasım ayında 1000 TL’lik harcama yaptınız. Hesap kesim tarihiniz 1 Aralık, son ödeme tarihiniz de 10 Aralık olsun. Nakit sıkıntınız var ve sadece asgari ödeme, yani 250 TL ödeyebileceksiniz. Son gün, yani 11 Aralık’ta bankaya gidip 250 TL yatırdınız.
Geriye kalan borcunuz, yani 750 TL için banka size 1 ve 10 Aralık tarihleri arasında aylık yüzde 2.02 oranıyla faiz uygulayacaktır ve bu bu faiz bir sonraki ekstrenizde görünecektir.
Nakit faizi
Dedik ya, kredi kartı bir ödeme aracıdır. Yani kredi kartınızı ATM’ye gidip para çekmek için kullanmamalısınız. Ancak ve ancak çok zor durumda kaldıysanız ve acil nakite ihtiyacınız varsa kredi kartınızla nakit çekmelisiniz, zira kredi kartınızla nakit çektiğiniz tutar aynı gün faiz işleme başlar ve bu faiz hesap kesim tarihine kadar günlük olarak işlemeye devam eder. Bankalar faize ek olarak da bir de nakit çekim komisyonu adı altında ek bir ücret de yansıtırlar.
Örnek: Kasım ayında maaşınız gecikti ve faturalarınızı zamanında ödeyemeceksiniz. Biraz daha beklediniz , yatmayınca 10 Kasım’da bankaya gidip kredi kartınızda 200 TL nakit çektiniz. İşte bu 10 Kasım tarihinden, hesap kesim tarihiniz olan 1 Aralık’a kadar nakit çektiğiniz 200 TL’ye yüzde 2.02 oranla nakit çekim faizi işler ve 1 Aralık kesilen ekstenize bu tutar yansır.
Eğer nakit çekim faizini artmasını istemiyorsanız, elinize para geçtiği anda hesap kesim tarihini beklemeden bankaya gidip ara ödeme yapabilirsiniz. Yani maaşınızı 15 Kasım’da aldıysanız ve aynı gün bankaya gidip 200 TL + 5 günlük faizi öderseniz, hesap özetinize yansıyan faiz borcu da düşük olacaktır.
Gecikme faizi
Hesap özetinizde yer alan asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yapmanız halinde, ödenmemiş asgari tutarınıza son ödeme tarihinden itibaren günlük bakiyeniz üzerinden yüzde 2.52 gecikme faizi uygulanır. Kalan hesap bakiyesinin asgari ödeme tutarını aşan kısmı için akdi faiz hesaplanır.
Örnek: 1 Aralık’ta kesilen ekstrenizdeki 1000 TL’lik dönem borcunuzun asgari ödeme tutarı 250 TL. Para bulamadınız ve sadece 100 TL yatırabildiniz. Geriye kalan 250 – 100 = 150 TL’ye gecikme faizi, kalan 750 TL’ye de akdi faiz uygulanır.
Borcunun tamamını zamanında ödeyene faiz yok
Eğer bankadan kredi çekerseniz, bunu taksit taksit geri ödeseniz bile mutlaka ödemeniz gereken faiz vardır. İşte kredi kartının farkı ve güzelliği burda. Bir ödeme aracı olan kredi kartı, eğer borcunuza sadık kalırsanız size 30 gün (hatta +10 gün de son ödeme tarihine kadarki dönem) faizsiz kredi sağlar. Kredi kartınızın ekstrede yer alan dönem borcunun tamamını son ödeme tarihine kadar kuruşu kuruşa yatırırsanız, hiç bir faiz ödemesiniz.
Kredi kartını doğru kullanmak için şunları unutmayın:
– Kredi kartı borcunuzun ödeyebildiğiniz en yüksek tutarını son ödeme tarihine kadar ödeyin,
– Asgari ödeme tutarını ödemek yasal bir zorunluluktur,
– Dönem borcunuzun tamamını ödemezseniz akdi faiz işlemeye başlar,
– Asgari ödeme tutarının altında ödeme yaparsanız gecikme faizi de devreye girer,
– Nakit çekmeniz halinde çektiğiniz tutara günlük faiz işler,
– Son olarak borcunuzu aylık olarak kapatırsanız faiz ödemezsiniz.
* Kredi kartı faizleri bu yazının yayına alındığı tarih itibariyledir. Merkez Bankası her üç ayda bir uygulanabilecek azami kredi kartı faiz oranlarını güncellemektedir.
Alışveriş faizi ile ilgili verdiğiniz bilgi gerçekten doğru ise bu beni rahatlattı.
Ben 10 gün sonra 40 tl nakitavans cektim ziraatten ne kadar ucret oderim
Nasil oderim