Kredili mevduat hesabı (KMH), hesabınızda nakit paranız olmadığı halde belirli bir faiz karşılığında eksi bakiyeye düşerek hesabınızdan para çekmenize izin verir. Bankalar da özellikle son dönemde kredi kartı gibi faiz getirisinin cazibesiyle yeni müşterilerine seçmiş oldukları ürüne ek olarak bir KMH hesabı teklif ediyorlar.
Kredi demek, faiz demektir. Oysa sunulan ürünün isminin müşterilerde negatif bir çağrışım yapmaması gerekiyor. Bu yüzden bazı bankalar bunu yaparken çoğunlukla KMH’ı farklı bir isimle müşterilerine sunuyorlar.
Örneğin son yaptığımız ING Pegasus Plus Kart başvurumuzda çağrı merkezi çalışanı telefonda KMH değil, “Destek Hesap ister misiniz?” diye sordu. Detay sormayan, sadece adına aldanarak “Evet” diyen biri, kredi kartı borcunu ödeyemeğinde ve borcu bu hesaptan tahsil edilerek eksi bakiyeye düşüp faiz ödediğinde, bunun bir KMH hesap olduğunu anlayacaktır.
BDDK’nın getirmiş olduğu “KMH açılması için sözleşmeden ayrı olarak müşterinin onayı gerekir” kuralı olmasına rağmen, bir çok müşteri bu ufak algı oyunu yüzünden, KMH’la ilk olarak ödeyeceği faizi hesap ekstresinde görünce tanışıyor. İşte bu yüzden bankaların kredili mevduat hesaplarına verdikleri farklı isimleri öğrenmenin faydalı olacağını düşündük:
# Akbank Kredili Mevduat Hesabı > Artı Para
# Denizbank Kredili Mevduat Hesabı > Anında Para Hesabı
# Finansbank Kredili Mevduat Hesabı > Aysonu Hesabı
# ING Bank Kredili Mevduat Hesabı > Destek Hesap
# TEB Kredili Mevduat Hesabı > Paran Hazır Hesabı
# Garanti Kredili Mevduat Hesabı > Avans Hesap
# İş Bankası Kredili Mevduat Hesabı > Ek Hesap
# Vakıfbank Kredili Mevduat Hesabı > Kredili Bankomat-7/24
# Yapı Kredi Kredili Mevduat Hesabı > Esnek Hesap
Alternatifbank, Anadolubank, Burgan Bank, Fibabanka, HSBC, Halkbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Tekstilbank, Turkish Bank, Odeabank gibi bankalar ise doğrudan kredili mevduat hesabı ismini kullanmayı tercih ediyorlar, tabi şimdilik…
Kredili mevduat hesabından bahsetmişken son bir hatırlatma yapmakta fayda var. Merkez Bankası’nın 27 Mayıs 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe giren düzenlemesine göre, KMH hesaplarında uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranları kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını geçemiyor. KMH’tan para çekmeniz halinde, bu tutarı tekrar hesabınıza yatırana kadar günlük faiz işlediğini unutmayın.