Covid -19 önlemlerinin sonuçlarından biri olan kapanan iş yerleri nedeniyle kredi geri ödemesi ya da kredi kartı borcu olan tüketiciler, bu borçlarını ertelemenin yolunu da aramaya başladılar. Kamu bankalarının öncülüğü ile bu tür taleplere yanıt verilmeye başlandı. Bankaların çoğu kendilerine borçlu olan müşterilerine, borç öteleme veya erteleme imkanı sunuyor. Ancak kredi geri ödemelerini veya kredi kartı borç ödemelerini ertelemek isteyen tüketicilerin bunu yapabilmek için öncelikle bankaların genel müdürlüklerine talepte bulunmaları gerekiyor. Bu talebi şubeler veya çağrı merkezleri üzerinden iletebiliyorlar.
Kredi kartı asgari ödeme tutarları değişiklik
BDDK da bu süreci yakından takip edip, ödemeleri ilgilendiren bazı uygulamalar ile ilgili yasal düzenlemelerde değişikliğe gitti. Yasal olarak daha önce kredi kartı asgari ödeme tutarı kredi kartı limitine veya kart sahipliği süresine göre farklılık gösterirken, BDDK tarafından çıkartılan son düzenleme ile bu oran kart limitlerine veya kart sahipliği süresine bakılmadan %20 olarak belirlendi. 31.03.2020 tarihinden sonra düzenlenen kredi kartı hesap özetlerinde zaten bu uygulamalar devreye girecek.
Yasal takip başlatma süresi uzatıldı
BDDK tarafından Covid-19 önlemleri kapsamında yapılan bir başka düzenleme ise yasal takip süresi ile ilgili oldu. Daha önce bankalar kredi geri ödeme taksitleri veya kredi kartı ödemelerinde 90 günü aşan gecikmelerde yasal takip başlatmak zorundaydılar. Yapılan güncelleme ile yasal takip başlatmak için bekleme süresi 180 güne uzatıldı.
Kredi taksidi ve kredi kartı borcu ertelemek için ne yapmak gerekiyor?
Kredi taksidi geri ödeme ve kredi kartı ödemeleri ile ilgili bir erteleme planınız varsa öncelikle bu talebinizi borçlu olduğunuz bankaya iletmeniz gerekiyor. Bunun için aşağıdaki gibi bir dilekçe yazabilirsiniz. Örnek dilekçe kredi borcu içindir. Kredi kartı borcu için de buna benzer bir dilekçe yazın.
___ Bankası’nın ___Şube Müdürlüğüne,
Bankadan _/_/_ tarihinde __ vade süresi ile çektiğim kredinin ___ kısmını ödedim. Finansal durumumun kredi borçlarını ödemek için şu an elverişli değildir. Borcumu durumum elverdiğinde ödemeye başlayacağım. Bu sebepten ötürü, ödeyemediğim taksitlerimin bir süre ertelenmesi talep ediyorum.
Gereğinin yapılmasını arz ederim.
Ad Soyad
TKCN
GSM No
Talebinizi bankanıza iletmezseniz borçlu olduğunuz banka sizin niyetinizi bilemeyeceği için KKB’ye kaydınızı gecikmeli olarak işleyip iletebilir. Bu da sizin kredi sicilinizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yüzden ödeme yapmayacaksanız bankanıza bu konuda bilgi verdiğinizden emin olun. Kredi kartlarında gecikme, durumu kredi kartı hesap özetinde asgari ödeme tutarından daha az bir ödeme yaparsanız veya hiç yapmazsanız gerçekleşir. Kredi gecikmeleri ise kredi alırken sizinle paylaşılan ödeme planındaki aylık tutarın altında veya hiç ödeme yapmazsanız gerçekleşir.
Kredi taksidi ve kredi kartı borç ertelemesinde faiz ödenir mi?
Bu konuyla ilgili gelen bilgiler çok karışık. Kamu bankalarının kredi ve kredi kartı borç ödemeleriyle ilgili gelen erteleme taleplerine faiz uygulanmadığı söylense de bunun gerçeği yansıtmadığını söyleyebiliriz, zira bu uygulama borçlarını aksatmadan ödeyen müşteriler için haksız bir durum oluşturacaktır. Kamu veya özel banka ayrımı olmaksızın kredi taksit ödemesi ve kredi kartı ödemelerini erteleme talepleri bankalar tarafından alınmakta. Bu taleplerin kabul edilip edilmemesi konusunda karar bankalara ait. Kabul etmeleri durumunda TCMB tarafından belirlenen faiz oranlarından yüksek olmamak kaydı ile faiz ödemek gerekeceğini söyleyebiliriz.