‘nde yazmaya başladığımızdan beri sizlerden gelen talepler neticesinde daha önceden takip etmediğimiz konuları takip etmeye başladık. Yatırım araçlarından biri olan altın da bu konulardan biri. Bir bakıma iyi de oldu, kendimizi geliştiriyoruz ve bunun hem bize hem de siz ziyaretçilerimize faydası olduğuna inanmak istiyoruz.
Altın geçtiğimiz hafta tüm zamanların en yüksek değeri olan 1070 dolara ulaştı. Bunun arkasında yatan nedenlerin neler olabileceğine bir önceki yazımızda değinmiştik. Şimdi ise altın fiyatları 1056 dolar civarlarında seyrediyor.
Altın üzerine yorumlarının bize büyük katkıları nedeniyle takip ettiğimiz yabancı finans yazarlarından Peter Brimelow geçtiğimiz Cuma yayınlandığı makalede, daha önceki yazımızda belirttiğimiz ve tüm dünyada altın fiyatlarını etkileyen, dönemsel Hindistan kaynaklı talep artışının sebebi Diwali Festivali’nin sona erdiğinden bahsetmiş. Ancak buna rağmen Hindistan talebinde son birkaç gün içinde bir düşüşe rastlanmadığının altı çizilmiş ve buna sebep olarak Hindistan Rupi’sinin dolar karşısındaki güçlü konumunun devam etmesi gösterilmiş. Aynı şekilde dünyadaki altın talebinde etkin rolleri olan Türk ve Vietnam pazarlarında doların düşük bir seyir izlemesi, düğün sezonunun bitmesine rağmen altının fiyatlarının gerilemesine engel oluyor.
Dikkate değer bir başka konu da altının oldukça uzun bir süredir 1000 dolar psikolojik sınırını zorladıktan sonra bu sınırı geçmiş olması ve nihayet hatırı sayılır bir süredir bir başka önemli nokta olan 1030 doların üzerinde stabil şekilde seyrediyor olması.
Yukarıdaki grafikte de görüleceği gibi son bir senede benzer zaman dilimleri içerisinde aşılan fiyat engellerinden sonra, stabil seyrin ardından altın hep yukarı doğru sıçrama yapmış. Bu grafiğe baktığımızda altın fiyatının üç basamaklı değerlerde dolaştığı günlerin yakın bir gelecekte görmemiz mümkün olmayacak şeklinde bir umutsuzluğa kapılıyoruz.
Dünya çapında ekonomik kriz nedeniyle büyük bir durgunluk, bunun neticesinde de enflasyonda bir gerileme yaşandı. Durgunluğun sona erdiği konusunda görüşlerin rahatça paylaşıldığı günümüzde, büyüme rakamları ile birlikte enflasyonun bir miktar artacağı varsayımında bulunuyoruz. Yüksek enflasyon ile yaşamış bir ülkenin vatandaşları olarak biliyoruz ki, enflasyonist bir ortamda kazanç sağlayan iki yatırım aracı var, altın ve gayrimenkul. Bu nedenle tüm dünyada artan enflasyon ibarelerine rastlamaya başladıktan sonra altının dolar bazındaki fiyatlarının mevcut seviyelerden daha yükseklere çıkması hiç de küçümsenmeyecek bir olasılık.
Bazı analistler altının şu anki fiyatının olması gerektiğinden çok daha az olduğu yönünde görüş belirtmeye başladı bile. Analistlerin çeşitli kriterleri göz onüne alarak, enflasyonun Amerika’da yüksek olduğu dönemlerdeki altın fiyatlarının ulaştığı değerlerin çeşitli endeksler baz alınarak hesaplandığında şimdiki zaman değerinin 8000- 10000 dolar seviyesinde olması gerektiğine dair iddiaları da internette dolaşıp duruyor. Ancak bunun doğru olduğuna dair şüphelerimiz var.
Global olarak enflasyonun yükseliş trendine gireceğiniz düşünüyoruz. Enflasyon olan yerde altın ve gayrimenkulde büyük sıçramalar olacağını tahmin ediyoruz, bu nedenle yoğun olmasa da birikimlerin küçük bir oranında altın pozisyonu alınması güvenli olabilir. Ancak artan talebe rağmen altının şimdiki fiyatının sekiz katına çıkacağını bizim aklımız pek almıyor. En azından yakın bir gelecekte böyle bir sıçrama olmaz diye düşünüyoruz (Çinliler ile ilgili duyduğumuz dedikodu gerçek değilse). Ama bizim hiçbir şeyden haberimiz olmayabilir. Altında belli bir oranda pozisyon almayı planlayan yatırımcıların, bu yatırımlarını yüksek likiditesi bulunan araçlar ile yapmaları uygun olabilir. Bu şekilde fiyatların tepetaklak düşmesi durumunda süratli olarak pozisyonlarını kayıp en az olacak şekilde kapatmaları daha kolay olacaktır.