Altın ile ilgili yayınladığımız önceki yazılarda IMF’nin altın satacağını belirtmiştik. Rusya Merkez Bankası’nın da altın satacağına dair söylentiler çıktıktan sonra altın fiyatlarında yaşanan gerilemeden ve Rusya’nın bu niyetinden şimdilik vazgeçtiğini açıklamasının ardından dersler çıkaran IMF elini çabuk tutma ihtiyacı hissetmiş olacak ki, bu haberde de göreceğiniz gibi satmayı planladığı altın miktarının yarısına varan bir kısmınına müşteri bulmuş bile. Habere göre IMF, Hindistan Merkez Bankası ile, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun Eylül ayında onayladığı 403.3 ton altın satışının yaklaşık yarısına karşılık gelen 200 ton altın satışı, üzerine anlaştıklarını açıkladı.
İlgili açıklamada söz konusu satıştan IMF’in 6.7 milyar dolar civarında bir gelir beklediği, tüm altın satışları piyasa fiyatları üzerinden gerçekleştirileceği belirtildi.
IMF açıklamasında İcra Direktörleri Kurulu’nun, satışların altın piyasasında karışıklığa yol açmaması için daha önce kabul edilmiş kurallarla tutarlı usuller izlenmesini kararlaştırdığı kaydedildi. IMF açıklamasında kuruluşun özellikle başlangıçta merkez bankaları ya da diğer resmi alıcılara satış yapmaya hazır olduğu belirtilirken daha sonra kalan miktarın piyasada belli kurallara tabi olarak satılacağı, satışlardan önce de kamuoyunun bilgilendirileceği ifade edildi.
Yapılan bu açıklama neticesinde normal olarak altın fiyatlarının gerilemesi gerektiğini düşünürsünüz. Ancak kazın ayağı hiç de öyle değil. Bu açıklamaya rağmen altın fiyatları tüm zamanların rekor fiyatının (1,070) etrafında 1,056 dolarlarda dolaşıyor. Bu arada bizim merkez bankamız ne yapıyor bilemiyoruz ancak FT’de yayınlanan bu haberde de yer aldığı gibi, gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının da altına olan taleplerinin geçtiğimiz dönem içerisinde artması, altının fiyatının bir yükseliş trendi içerisinde olmasının sebepleri arasında yer alıyor. Örnek vermek gerekirse, tamamlamakta olduğumuz bu yılın başında Çin’in sessiz ve derinden altın reservlerini neredeyse iki katına çıkartarak dünyanın beşinci büyük değerli metal stoğunun sahibi ülke konumuna geldiğini biliyor muydunuz?
IMF’in altın rezervlerini piyasaya değil de bir merkez bankasına satmış olması hiç de şaşırtıcı bir durum değil, zira piyasalarda doların saygınlığının ve yaygınlığının sorgulandığı şu dönemlerde, merkez bankası rezervlerini dolar ağırlıklı tutan ülkeler, bu ağırlığı altın yönüne çevirerek reservlerinin etkinliğini muhafaza edebilecekleri bir pozisyonda olmak istiyorlar. Dolayısıyla bir kaç gelişmekte olan ülkenin merkez bankalarının da Hindistan Merkez Bankası’nın açtığı bu yoldan ilerleyeceği düşünülüyor. Doların pul olduğu bir ortamda şu kadar milyar dolar reservimiz var diye kasım kasım kasılırsanız, bir bakmışsınız tüm dünyadan ayrı düşüp siz kendi krizinizi yaşamaya başlamışsınız, zira tüm dünya rezervlerini bu ihtimale dayanarak yapılandırırken sizin merkez bankanız bunu düşünmemiş olabilir.
Uzmanlar bu kadar yüklü (yüz tondan fazla) miktarlarda altının en son el değiştirdiği tarihin 1965 yılında olduğunu söylüyor. Altının bu alım satım operasyonundan 4 veya 5 yıl içinde bir önceki rekorlarına ulaşması, bizi okuyan okurlarımıza önümüzdeki yıllarda altının ne yöne doğru bir seyir izleyeceğine dair işaret olabilir.