Güncelleme (01.10.2010) : 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren C listesinde yer alacak hisse senetleri İMKB Hisse Senetleri Endekslerinin hiçbirine dahil edilmeyecek. Haberin detaylarını okumak için buraya tıklayın.
Gelişmiş sermaye piyasalarının olduğu ülkelerde borsalara yatırım yapmak halk arasında oldukça yaygındır. Ülkemizdeyse borsaya yatırım yapmak toplumda şans oyunu oynamakla bir tutulur. Bu yüzden hala “borsada oynamak” halk arasında yanlış ancak yaygın olarak kullanılan bir terimdir.
Birazdan sizlerle paylaşacağımız bilgi borsayla profesyonel olarak ilgilenen kişilerin halihazırda bildiği, ancak günlük işleri arasında borsa ile alternatif getiri amaçlı ilgilenen beyaz yakalı yatırımcı profilinin önemli bir kısmı tarafından atlanmış olacağına inandığımız bir Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kararı ile ilgili.
27 Temmuz 2010 tarihli bu kurul kararında SPK, İMKB’de işlem gören şirketlerin paylarının alım satım esaslarının farklılaştırılmasına yönelik olarak hisse senetlerini A, B ve C Grubu hisse senetleri olarak üç sınıfa ayırdı.
Nedir bu hisse senedi grupları diye merak edenler olacaktır, bu nedenle sizlere konuyla ilgili bilgi vermek istedik.
B Grubu Hisse Senedi kriterleri nedir?
SPK kararında B grubu hisse senetleri grubuna; halka açık piyasa değeri 10 Milyon TL’nin ve dolaşımdaki pay sayısı 10.000.000 adetin altında olan şirketleri; halka açık piyasa değeri 45 milyon TL ve fiili dolaşımdaki pay oranı yüzde 5’in altında olan şirketleri ve borsa fiyatı birim pay değerinin 1,5 katı ve üzeri olan yatırım ortaklıklarının payları dahil ediliyor.
C Grubu Hisse Senedi kriterleri nedir?
Bu grup hisse senetlerine ise; halka açık piyasa değeri için alt ve üst sınır belirlenmeksizin Gözaltı Pazarı’nda işlem gören paylarını; fiili dolaşımdaki pay sayısı 250.000’in altında yer alan şirketleri ve borsa fiyatı birim pay değerinin 2 katı ve üzeri olan yatırım ortaklıklarının paylarını dahil ediyorlar.
C grubu tanımına giren ilgili yatırım ortaklığının piyasa yapıcısı bulunması durumunda tek fiyat sistemi uygulanmayacak, piyasa yapıcılı sürekli müzayede sisteminde işlem görecek. Bu açıklamadan da görebileceğiniz gibi C grubu hisse senetlerinin işlem saatleri ve müzayede sisteminde de değişikliklere gidiliyor.
A Grubu Hisse Senedi kriterleri nedir?
B ve C gruplarına giren hisse senetlerinin ölçütleri paylaştıktan sonra A grubu hisse senetlerini tanımlamak daha kolay. Yukarıda yer alan şirketler dışındaki şirketlere A grubu şirketleri olarak tanımlanacak.
Grupların tanımlanmasından sonra bu gruplar arasında ne gibi uygulama farklılıkları olacağına da da değinmemizde fayda var:
* A grubu hisse senetleri kredili işlem ve açığa satışa konu olabilirken, B ve C grubu hisse senetleri olamayacak. Kredili işlem veya açığa satış gibi özelliklerin daha profesyonel yatırımcılara hitap eden özellikler olduğu için sıradan yatırımcıyı çok etkilemeyeceğini düşünenler olacaktır. Unutulmaması gereken ise, nispeten ufak portföye sahip, ancak çalıştığı aracı kurumda gün içi işlem limiti olan daha ciddi borsa yatırımcılar bu gruplara hangi hisse senetlerinin girdiğini net olarak algılayana kadar sıkıntı çekebilirler.
* A ve B grubu paylar sürekli müzayede sistemine göre işlem görürken, C grubu ise tek fiyat sisteminde işlem görecek. B ve C grubunda yer alan hisse senetlerinde işlem yapan yatırımcılarda geçmişten gelen işlem alışkanlıkları nedeniyle bazı riskler doğabilir. SPK, B ve C hisse senedi gruplarıyla yatırımcıların ilgili ilk yatırımlarından önce risklerden haberdar olduklarına dair bir risk bildirimi uyarısı yapacak. Böylelikle “biz bilgi verdik, günah bizden gitti” diyerek kendini garantiye alacak.
İMKB tarafından veri sağlayıcı firmalar olan alt alıcılar aracılığıyla satılan derinlik verisi, gün içi işlem yapan yatırımcıya alım satım kararlarında önemli bir karar destek aracı. Hisse senetleri gruplarının hayatımıza girmesi ile beraber alışkın olunan derinlik verisinde de önemli uygulama farklılıkları geliyor. Gelecek bu farklılarla ekstra maliyetlere girip derinlik verisi almak ne kadar mantıklı olur zaman gösterecek. Hisse senedi gruplarıyla ilgili veri yayın ekranlarındaki değişikliklere gelirsek :
* B ve C grubu paylar için veri yayın ekranlarında hisse senetleri ile ilgili bekleyen emirlerde derinlik bilgileri tek satır olarak gösterilecek. B grubunda ayrıca piyasa yapıcısının bulunması durumunda bu derinlik beş kademeye kadar gösterilecek.
* C grubu paylar tek fiyat sisteminde işlem görecek (derinliğe gerek olmayacak), işlem saatleri ve müzayede sayısı İMKB tarafından belirlenecek.
* Bütün bunlara ek tedbir olarak da A, B ve C grubundaki hisse senetleri için İMKB tarafından “Otomatik Seans Durdurma ve Brüt Uygulamasına Geçme Sistemi” kapsamında tedbirler alınabilecek.
Tüm bu gelişmelerin özet bir tablosunu aşağıda bulabilirsiniz. Büyütmek için üzerine tıklayın:
Aslına bakarsanız bu değişiklikler veri yayını konusunda İMKB’yi diğer gelişmiş borsalarla aynı standartlara getiriyor. Ancak derinlik konusunda bahsi geçmeyen konu, yeni uygulamanın hayata geçmesiyle derinlik detayında paylaşılan aracı kurum bilgisinin bu uygulama kapsamında yayınlanmayacağı. Bu ne demek ? Yabancı yatırımcıların İMKB’de işlem yapmak için çalışmayı tercih ettiği bazı bilinen kurumların hisse senetleri üzerinde yaptığı yüklü işlemleri ilişkilendirmek mümkün olmayacak. Bu da gün içinde bu tür hareketleri takip ederek yatırım kararı alan yatırımcıları olumsuz etkileyecek. İMKB dünya borsaları standartlarını veri yayını açısından yakalayacak olsa da, şeffaflık açısından geriye doğru atılan bir adım gibi gözüküyor.
Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri gereği oluşturulan A,B,C gruplarında yer alan hisse senetlerinin listesini aşağıda bulabilirsiniz :
A Grubu Hisse Senetleri Listesi:
ADANA, ADBGR, ADEL, ADNAC, AEFES, AFMAS, AFYON, AGYO, AKALT, AKBNK, AKCNS, AKENR, AKFEN, AKGRT, AKSA, AKSEN, AKSUE, AKYO, ALARK, ALBRK, ALCAR, ALCTL, ALGYO, ALKA, ALKIM, ALTIN, ALYAG, ANACM, ANELE, ANELT, ANHYT, ANSGR, ARCLK, ARENA, ARFYO, ARSAN, ASELS, ASUZU, ASYAB, ATAYO, ATEKS, ATSYO, AYCES, AYEN, AYGAZ, BAGFS, BAKAB, BANVT, BFREN, BIMAS, BJKAS, BOLUC, BOYNR, BRISA, BRKO, BRMEN, BROVA, BRSAN, BRYAT, BSKYO, BSOKE, BTCIM, BUCIM, BUMYO, CCOLA, CEMAS, CEMTS, CIMSA, CLEBI, CMBTN, COMDO, CRDFA, DARDL, DENCM, DENTA, DESA, DEVA, DGATE, DGGYO, DMSAS, DNZYO, DOAS, DOHOL, DURDO, DYHOL, DYOBY, ECBYO, ECILC, ECYAP, ECZYT, EDIP, EGCYO, EGEEN, EGGUB, EGSER, EKIZ, EMBYO, EMKEL, ENKAI, ERBOS, EREGL, ERSU, ETYAT, EUROM, EVNYO, FENER, FENIS, FFKRL, FINBN, FMIZP, FNSYO, FONFK, FORTS, FROTO, FVORI, GARAN, GARFA, GDKYO, GEDIK, GENTS, GEREL, GLYHO, GOLDS, GOLTS, GOODY, GRNYO, GSDHO, GSRAY, GUBRF, GUSGR, HALKB, HEKTS, HURGZ, IBTYO, IDAS, IHEVA, IHGZT, IHLAS, INDES, INFYO, IPMAT, ISAMB, ISCTR, ISFIN, ISGSY, ISGYO, ISMEN, ISYAT, ITTFH, IZMDC, KAREL, KARSN, KARTN, KCHOL, KERVT, KIPA, KLBMO, KLMSN, KONYA, KORDS, KOZAA, KOZAL, KRDMA, KRDMB, KRDMD, KRSTL, KRTEK, KUTPO, LATEK, LOGO, MAALT, MANGO, MARTI, MEMS1, MEMSA, MERKO, METRO, METUR, MGROS, MIPAZ, MNDRS, MRBYO, MRDIN, MRGYO, MRSHL, MTEKS, MUTLU, NETAS, NTHOL, NTTUR, NUHCM, OKANT, OLMKS, OTKAR, OYAYO, OZGYO, PARSN, PEGYO, PENGD, PETKM, PETUN, PIMAS, PINSU, PKART, PNSUT, PRKAB, PRKTE, PTOFS, RANLO, RYGYO, RYSAS, SAGYO, SAHOL, SANKO, SARKY, SASA, SELEC, SILVR, SISE, SKBNK, SKPLC, SKTAS, SNGYO, SODA, SONME, TACYO, TATKS, TAVHL, TCELL, TCRYO, TEBNK, TEKFK, TEKST, TEKTU, THYAO, TIRE, TKFEN, TOASO, TRCAS, TRKCM, TSGYO, TSKB, TSKYO, TSPOR, TTKOM, TTRAK, TUKAS, TUPRS, UCAK, ULKER, UNYEC, USAK, VAKBN, VAKFN, VAKKO, VARYO, VESBE, VESTL, VKFRS, VKFYT, VKGYO, VKING, YATAS, YAZIC, YKBNK, YKGYO, YKRYO, YKSGR, YUNSA, YYGYO, ZOREN
B Grubu Hisse Senetleri Listesi:
ACIBD, AKMGY, ALNTF, ARMDA, ATLAS, AVIVA, BISAS, BOSSA, BSHEV, BURVA, CARFA, CARFB, CELHA, CMENT, DENIZ, DERIM, DGZTE, DITAS, DOBUR, DOGUB, EGPRO, EMNIS, ESCOM, FRIGO, GOZFN, HZNDR, IDGYO, INTEM, IZOCM, KAPLM, KNFRT, LINK, LUKSK, METYO, MRTGG, MYZYO, NUGYO, RAYSG, SEKFK, SERVE, SNPAM, TBORG, TKBNK, TUDDF, YKFIN
C Grubu Hisse Senetleri Listesi:
ASLAN, AVRSY, BERDN, BURCE, CBSBO, CEYLN, EGYO, EPLAS, ESEMS, GEDIZ, HDFYO, ISATR, ISBTR, ISKUR, KENT, MAKTK, MZBYO, MZHLD, PKENT, PRTAS, SELGD, TKSYO, TRNSK, TUMTK
SPK’nın belirlediği kriterler ve tedbirler kapsamında bu uygulamaya 1 Ekim 2010 tarihi itibariyle başlanacak şekilde konunun İMKB’ye bildirildiğini belirtmek isteriz.
UYGULAMAYI YANLIŞ BULUYORUM, BU NEDENLE İMKB YE İTİRAZDA BULUNDUM.
İMKB YE YAZDIĞIM YAZI:
SAYIN İMKB YETKİLİLERİ, HALKA AÇIK BİR PAZARIN VERİLERİNİ HANGİ GEREKÇELERLE KISITLIYOR VE ALIŞ-SATIŞ İÇİN ANALİZ YAPMAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ OLAN VERİLERİ HALKA KISITLIYOR VE ÜCRETLİ HALE GETİRİYORSUNUZ, GEREKÇENİZ NEDİR? WEB SİTENİZDE YAYINLANDIĞI KADARIYLA MAKUL BİR NEDEN BELİRTİLMEMİŞ Kİ BÖYLE BİR REZALETİN GEREKÇESİ OLAMAZ. YA BU PAZARI HALKA KAPATIR KUMARHANELER GİBİ KENDİ YAZILIMLARINIZI TAHTALARINIZI GELİŞTİRİR İNSANLARA BUNU SATARAK KUMAR GİBİ BORSA OYNATIRSINIZ YADA ADI ÜZERİNDE HALKA AÇILMA DİYE TABİR ETTİĞİMİZ BİR PAZARI HALKTAN KAÇIRAMAZ,HALKI BU SİSTEMDEN UZAKLAŞTIRAMAZ ÖTELEYEMEZSİNİZ. BU YANLIŞINIZDAN VAZGEÇİN. BUGÜNE KADAR İMKB Yİ YÖNETENLER HİÇBİRŞEY BİLMİYORDU DA ŞİMDİ SİZ ÇOK ŞEY Mİ BİLİYORSUNUZ DA BÖYLE BİR UYGULAMAYA GEÇTİNİZ. BU DÜZENLEME ADINI VERDİĞİNİZ DÜZENSİZLİKTEN VAZGÇİLMEDİĞİ TAKDİRDE SON SÖZÜ TÜRK MİLLETİ ADINA YARGININ SÖYLEMESİ İÇİN DANIŞTAY A ŞİKAYET EDECEĞİM. BİLGİLERİNİZE SUNARIM.