Türk bankacılığında direkt bankacılık dönemi başlıyor. Yeni nesil internet şubelerinin hayata geçmesinin ardından, belli bir müşteri sayısının üstünde olan bankalar “Direkt Bankacılık” adı altında şubesiz bankacılık hizmeti vermeye başladılar.
Enpara.com nedir ?
Finansbank Enpara.com direkt bankacılık hizmetlerinin en sonuncusu. Finansbank, Enpara.com ile sanal bir şube üzerinden temel bankacılık işlemlerini sunuyor. Enpara.com’un en önemli özelliği, bu hizmetler için ücret almaması. Hesap işletim ücreti, havale ücreti ve EFT ücreti yok. (Bkz. ENPARA.COM’DA HANGİ İŞLEMLER ÜCRETLİ?)
Enpara.com müşterisi olduğunuz anda hesap işletim ücreti uygulanmayan bir TL vadesiz mevduat hesabı açılıyor. Her para cinsinden sadece bir vadesiz hesabınız olabiliyor. TL hesabı hariç diğer hesapları internet şubesi üzerinden açıp kapamak mümkün. Para çekerken ATM kullanmak mümkün, ancak para yatırma konusunda şu an için sadece EFT kullanabiliyorsunuz.
%10 brüt faiz fırsatı
Enpara.com’daki hesaplarda fiziksel bir şubesi bulunmaması nedeniyle bankanın personel, kira vb. gibi giderleri yok. Finansbank enpara.com’da buralardan edilen tasarruf ile müşterilerine daha iyi mevduat oranları verebildikleri söylüyor. Enpara.com bugün itibariyle 32 günlük mevduata %10 brüt faiz oranı veriyor (Birikim hesaplarında hoşgeldin faizi sonrası TEB Marifetli Hesap bugün itibariyle yüzde 9.75, ING Turuncu Hesap yüzde 8.5 veriyor).
Enpara.com müşterileri için bir de Enpara Card diye bir banka kartı var. Bu banka kartı aracılığıyla TL hesabınızdaki paranızı alışverişte (internet üzerinden sadece 3D secure ödeme sistemlerini destekleyen web sitelerinden) kullanabiliyorsunuz. Kartla para çekmek de mümkün, elbette Finansbank ATM’lerini kullanırsanız çekim ücretsiz.
Enpara www.finansbank.enpara.com diye bir web adresi üzerinden hizmet veriyor. Ancak bu adres bizce phishing‘e çok açık bir ortam yaratıyor. Kötü niyetli kişiler www.finansbank.XXpara.com diye bir web sitesi ile insanların kritik bilgilerini toplayıp mağduriyete sebep olabilir.
Enpara.com müşterisi olmalı mıyım ?
Ücret muafiyetine tekrar gelirsek; Garanti, Akbank, İş Bankası büyükleri saymazsak, müşteri portföyünü genişletme hedefi bulunan bir çok bankanın internet şubesinde para transferlerinde zaten ücret alınmıyor. Yine aynı bankalar iki otomatik fatura ödemesi karşılığı hesap işletim ücretine muafiyet verirken, bazıları fatura ödemeleri üzerinde puan bile kazandırabiliyor. Bu bankalarının bir çoğu World veya Bonus lisanslı kredi kartları sunuyor ve internet şifresini bu kartlarla kolayca alıp kullanmaya başlamak mümkün. Enpara.com’da ise başvuru, sözleşme gönderimi, sözleşmeyi imzalayıp geri gönderim gibi süreçler zaman kaybına sebep olabilir, özellikle de mevcut Finansbank ve Cardfinans müşterileri için. Mevcut Finansbank müşterileri Enpara.com’u otomatik olarak kullanmaya başlayamıyor, sıfırdan başvurmaları ve yeni bir sözleşme imzalamaları gerekiyor.
Ancak Finansbank, daha önce kart ücreti olmayan kredi kartı olarak lanse ettikleri Fix Card‘ın gördüğü talebi de hesaba katarak, masrafsız temel bankacılık hizmeti üzerinde konsantre olmuş. Bunun da yanlış bir yaklaşım olduğunu söyleyemeyiz. Bankacılık hizmetlerine bakarsanız müşteri şikayetlerinin çok önemli bir kısmının masraf, ücret, kesinti, çağrı merkezi ve şube personelinin davranışlaryla ilgili olduğunu görebilirsiniz. Bütün bu şikayet konularından arındırılmış masrafsız bir bankacılık hizmeti kulağa gayet hoş geliyor. Tabi burada Finansbank’a özel olarak ATM ve çağrı merkezi bekleme süreleriyle ilgili yaşanan problemlerin giderildiğini varsaymak gerekiyor.
Finansbank Enpara.com’a geçiş sürecine büyük ihtimalle mevcut banka ve iştirak personellerini taşıyarak başlayacak. Enpara.com hizmetinin özellikle direkt bankacılık örnekleriyle çok sık karşılaşılacağımız bir dönemde banka ve iştirak personelinin dışında talep görüp görmeyeceğini, Finansbank’ın yeni yüzü Şafak Sezer’in buna nasıl bir katkı sağlayacağını zaman gösterecek.