Ziyaretçilerimizden bankalarla ilgili pek çok şikayet alıyoruz ve yardımcı olabileceğimiz konularda elimizden geleni yapıyoruz. Ancak biz tüketici derneği değil, yayıncıyız ve basit yönlendirmeler dışında yapalabileceğimiz fazla bir şey bulunmuyor. Yani bir banka ile yaşadığınız problemi iletmeniz gereken muhatap biz değiliz. Peki bir banka ile sorun yaşamanız halinde ne yapmalısınız? Bu konuyla ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) hazırlamış olduğu bir doküman var, burada yer alan adımları sizler için özetledik :
1. Şikayetinizi önce bankaya bildirin
Bir banka ile sorun yaşadıysanız, bunu öncelikle sorun yaşadığınız bankanın müşteri hizmetlerine iletmeniz sorununuzun daha hızlı çözülmesini sağlayabilir. Bankacılık Kanunu’nun Müşteri Hakları başlıklı 76’ncı maddesinde “Bankalar, müşterilerinin, verilen hizmetlerden kaynaklanan her türlü sorularına cevap verecek bir sistem kurmakla ve bu hizmetle ilgili bilgiyi müşterilerine bildirmekle yükümlüdür.” hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda, gerek şubelere doğrudan başvurmak suretiyle, gerek e-posta, banka internet sitelerinde yer alan şikâyet bölümleri ya da çağrı merkezleri aracılığı ile bankalara şikâyet konusu doğrudan iletilebilir.
2. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurun
Eğer bankalara şikâyet konusunun iletilmesinden sonuç alınamazsa, konusuna göre 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında ilçeler bazında örgütlü tüketici hakem heyetlerine ya da Türkiye Bankalar Birliği (TBB) nezdindeki Hakem Heyeti’ne başvuru yapılabilir. TBB nezdinde yer alan hakem heyetlerine ilişkin daha detaylı bilgiyi şurada bulabilirsiniz. Bankadan yanıt ya da başvuru teyit belgesi alamadığınız durumlarda yapmanız gerekenler ve diğer sorularınız için Sıkça Sorulan Sorular bölümüne göz atmayı unutmayın.
Bu yollarla çözüm bulunamaması ve konunun özel hukuk hükümler kapsamında değerlendirilebilecek (örneğin alacak-borç ilişkisi, aidat tahsilâtları, faiz ödemesi anlaşmazlıkları vb.) bir husus olması halinde Tüketici Mahkemeleri nezdinde dava açılması izlenebilecek bir diğer adımdır.
3. BDDK’ya başvurun
Bankalar, katılım bankaları ve diğer mali kurumlar ile aranızda geçen ve özel hukuk hükümleri kapsamında değerlendirilebilecek hususlar dışında kalan konularla ilişkin şikayetlerinizi BDDK‘ya yapabilirsiniz.
Şikâyet sahiplerinin, Adları-Soyadları, İmzaları, Açık Adresleri ile Nüfus Bilgilerinin yer aldığı bir dilekçeyle;
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
Atatürk Bulvarı No 191 B Blok
06680 Kavaklıdere/ Ankara
adresine yazılı olarak başvurmaları durumunda, şikâyetleri değerlendirmeye alınacak olup, bu başvurulara anılan Kanunun 7. maddesi gereğince 30 gün içerisinde cevap verilir.
Yazılı olmayan ya da 3071 sayılı Kanun’da yer alan diğer şartları taşımayan başvurular değerlendirmeye alınmaz.