Borsa konusu her ne kadar Türkiye’de hala “kumar” olarak görülse de, hisse senedi gerçekte dünyanın en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olarak kabul ediliyor. Elbette kumar olarak anılmasının çeşitli sebepleri var. Örneğin ekonomik kriz zamanlarında tüm parasını kaybeden borsa mağdurları bu görüşü destekledi.
Ancak hepsinden önemli bir sebep var ki, o da bilgisizlik. Daha hisse senedinin ne olduğunu bile bilmeden, eş dost tavsiyesiyle borsaya girenler mağdurların sayısını artırdı.
Bunun yanında krize nakitte girip, fiyatlar dipteyken parasını borsaya yatıranlar şimdilerde yeni zenginleri yarattı. Hisse senedinin uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu bilenler paralarını katladılar.
Peki borsayla şimdiye kadar hiç bir işi olmayan, fakat bir yerden başlamak isteyen kişiler ne yapmalı? Benim sadece 1000 liram var diyen biri borsaya girebilir mi? Veya paramızın ne kadarını borsada değerlendirmeliyiz? Bu yazımızda bu gibi sorulara 10 maddeyle yanıt vermeye çalıştık. Eğer ciddi olarak borsaya girmeyi düşünüyorsanız, uzunluğunu aldırmadan 4 sayfayı da okumanızı öneriyoruz.
1. Birikim yapın
Borsaya girmek için para lazım. Ama yatırıma başlamadan önce size düzenli gelir getirecek bir işiniz ve bu işi kaybetmeniz halinde bir kaç ay hayatınızı sürdürmenize izin verecek acil durum fonunuz olmalı. Bunu kenara ayırdıktan sonra geliriniz bir kısmını yatırıma yönlendirmek üzere kenara ayırabilirsiniz. Bunun da yolu bütçe yapmaktan geçer. Her ay gelirinizi ve giderinizi yazın. Gelirinizden birikime ayıracağınız tutarı çıkardıktan sonra, kalan parayı giderlerinizi planlamakta kullanın. Temel kural, her ay kazandığınızdan az harcamak.
Artık yatırıma yönlendireceğiniz parayı risk algınıza göre farklı yatırım araçlarından oluşan (ör. hisse senedi, vadeli mevduat, döviz vs.) bir sepet yaparak değerlendirebilirsiniz.
2. Okuyun ve öğrenin
Borsaya girmeden önce bazı temel kavramları bilmeniz gerekiyor. Daha hisse senedinin, endeksin, daha da ötesi yatırım yapmanın ne demek olduğunu bilmiyorsanız, maça 3-0 yenik başlıyorsunuz demektir.
Piyasada bu konuda pek çok kitap bulabileceğiniz gibi, internette de sınırsız bedava kaynak var. Öncelikle borsada işlem yapmanıza olanak sağlayan aracı kurumların internet sitelerinde genellikle bu işin ABC’si ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Çalışmayı düşündüğünüz kurumun internet sitesine girerek buradaki terimlere bir göz atın.
Bunun dışında Borsa İstanbul‘un kurmuş olduğu www.bilincliyatirimci.org adresinde yatırımcıların bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanmış çok güzel eğitimler var. Eğer borsaya ilk kez girecekseniz, buraya kaydolarak halka arz, alım satım, diğer yatırım araçları vb gibi konulardan hazırlanmış olan eğitimleri mutlaka bitirin. Bunlar işin uzmanı tarafından hap gibi hazırlanmış çok temel eğitimler, bu yüzden şiddetle tavsiye ediyoruz.
Eğer İngilizce’niz varsa bu daha çok işinize yaracaktır, zira internette İngilizce kaynak sayısı Türkçe’ye göre çok daha fazla. Bunlardan en ünlüsü de www.investopedia.com.
3. Düşünün ve analiz edin
Dünyanın en ünlü yatırımcılarından Warren Buffet “Yatırım yapmadan önce düşünün. Düşündükten sonra bir kez düşünün” diyor. Buffet, “Bir hisse senediğini satın almadan önce, o hisseyi neden almak istediğinize dair sebepleri yazarak bir kağıdı dolduramıyorsanız, o hisseyi almayın” tavisyesinde bulunuyor. Unutmayın ki hisse senedi yüksek risk-yüksek getiri dengesi olan bir yatırımdır. Bu yüzden hangi kağıtları, neden aldığınız çok önemlidir.
Peki hangi hisse senetlerini alacağımıza nasıl karar vereceğiz? Bu konuya birazdan değineceğiz.
[button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html” size=”large” background=”black” target=”self”]1[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html/2″ size=”large” target=”self”]2.sayfa için tıklayın[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html/3″ size=”large” target=”self”]3[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html/4″ size=”large” target=”self”]4[/button]