Evlerde yaşanan tesisat problemlerinin sevimsiz deneyimler olduğuna hemen herkes hemfikirdir. Özellikle bina yaşı ilerledikçe tesisatla ilgili sorun yaşanma olasılığı da yükseliyor. Hele ki apartmanda yaşıyorsanız, yaşanan tesisat problemlerinde kendi evinizde yaşanan sorunların yanı sıra komşunuza da zarar gelmesi durumunda yapılacak işler ve en önemlisi maliyetler bir anda yükselebiliyor. Kırma dökmeli bir tadilat gerektiğinde tamiratı yapacak doğru dürüst bir tesisatçıyı bulmak da ayrı bir dert olabiliyor.
İki hafta önce yukarıda bahsettiğim durum benim başıma geldi ve bu yazıyı 850 TL tutarında bir tesisat tamirini üç gün içinde cebimden 5 kuruş çıkmadan gerçekleştirmenin keyfi ile yazıyorum.
Herşey iki hafta önce kiracımdan gelen telefon ile başladı. Evin banyosunda bir sızıntı olduğundan, tesisatçıya gösterdiklerinden ve kırma dökme işi olduğundan bahsetti. Neredeyse bir kira, hatta daha fazla tutacak bir masraf ve işi doğru dürüst yapacak bir tesisatçı bulmak gibi konular yüzünden tam stres katsayım yükselecekti ki, kafamda bir ışık belirdi. Yaklaşık bir sene önce tamamen bina teminatı bulunan bir konut sigortası poliçem olduğunu ve poliçe teminatları içinde dahili su basma teminatının olduğunu hatırladım.
Poliçeyi bulup, yaptırdığım sigorta acentemle irtibata geçtim. Evet sigorta poliçelerimi banka şubeleri yerine profesyonel sigorta acenelerinden yaptırmayı tercihe ediyorum. Çünkü hem yenilemelerde, hem de hasar sürecinde dosya açılması ve hasarın takibi sürecinde önemli katkı ve yardımları oluyor. Acentem benim adıma bir hasar dosyası açtı ve ondan sonra takip eden 4 iş günü içerisinde hasar tespiti, tesisatçı seçimi ve tamir işlemlerinin hepsi tamamlandı. Bu arada tek yapmam gereken şey, bana email ile gönderilen bir dökümanın çıktısını alıp imzaladıktan sonra ekspere eposta atmak oldu.
İşin parasal boyutuna dönersek; 850 TL tutarındaki bir maliyet için senelik 180 TL civarında bir prim masrafım oldu. 2010 yılından bu yana prim ödediğimi düşünürsek, bir hasar ile toplam 540 TL tutarında bir masraf yapmış ama bu tamirat ile sadece bu senenin değil, önümüzdeki iki senenin de priminin parasını çıkarmış oldum.
İlk başta kiraya vereceğim için evi sigortalatmak istemediğim, ancak bu konuda aksine görüş veren sigorta acentemi dinlediğim için kardayım. Acentem benim ihtiyaçlarıma yönelik en uygun teminatları belirleyip, en hesaplı prime sahip poliçeyi almamı sağlayarak durup dururken beni hatırı sayılır bir masraftan kurtarmış oldu.
Konut sigortası her eve lazım; ister kendi evinizde olsun, ister kirada oturun, isterseniz de evinizi kiraya vermiş olun. Sigorta hırsızlık, yangın, sel, taşkın, dahili su basması vb. gibi teminatlar ile evinizde beklenmeyen parasal kayıplardan kurtulabilmeniz için önemli bir çıkış kapısı sunuyor.