Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal istikrarın güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmasını içeren bir taslak yayınladı. Bu düzenleme ile enflasyonun düşürülmesi ile cari açık, ithalat ve hane halkı borçluluğunun azaltılmasını desteklemek amaçlanıyor.
Taslağı paylaşılan ilgili düzenlemede bir revizyona gidilmezse; kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde üst sınır elektronik eşya alımlarında 3 ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık ve konaklama ile ilgili harcamalarda 6 ay; sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanacak.
Kuyum ve cep telefonlarında kredi kartına taksit yasağı uygulanmaya devam edecek. Ayrıca kredi kartıyla gerçekleştirilen telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanmayacak.
Kredi vadelerine gelirsek; tüketici kredilerinde vadeler 36 ay, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadeleri 48 ay; cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 12 ay ile sınırlandırıldı.
BDDK ayrıca, bu hedefe yönelik olarak ‘Finansal Kiralama (Leasing), Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik’ taslağı hazırladı. Düzenlemeye göre, tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirası ve altında olanlar için %70’i aşamayacak. Bu oran, nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirasını aşan binek araçlarda, bedelin yüz yirmi bin Türk Lirasına kadar olan kısmı için %70, yüz yirmi bin Türk Lirasının üstünde olan kısım için %50 olarak uygulanacak. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınacak.