web statistics

Kredi kartı taksit sayısı ve tüketici kredisi vadelerinde değişiklik yolda


Mali disiplini korumak ve cari açıkla mücadele kapsamında daha önce kredi kartı taksit uygulamalarında getirilen 9 aylık taksit sınırı yeniden 12 aya çıkarıldı.

Daha önce de taksit yasağı getirilmiş olan telekomünikasyonla ilgili harcamalar, akaryakıt, gıda ve yemek ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit yasağı uygulamasına devam edilecek.

Elektrik-elektronik eşya (beyaz eşya alımları bu kapsama girmiyor) ve bilgisayar alımlarına da kredi kartı ile alınması durumunda 6 ay taksit sınırı getirildi.

Havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalar, sağlık ürünü alımları, kulüp ve derneklere yapılan ödemeler ve vergi ödemelerinin hali hazırda olduğu gibi 9 ay taksit sınırına tabi tutulmasına karar verildi.

kredi karti taksit yasagi kalkiyor

Aynı mantıkta yurt dışında yapılan harcamalar, Free Shop’tan yapılan alkollü içecek alımları, kozmetik ve ofis malzemesi alımları ve doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar da taksit yasağına tabi.

Kurumsal kredi kartlarıyla yapılan tüm mal ve hizmet alımlarında 9 ay olan genel taksit sınırının 12 aya çıkarılması kararlaştırıldı.

Kredi kartları borcunu ödemekte zorlananlar için 72 aylık yeniden yapılandırma fırsatı

Yeni düzenlemenin ortalama kart kullanıcısı için en önemli avantajı ise yapılandırma hakkı. Kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri, kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda bir defaya mahsus en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere bankalar tarafından taksitlendirilecek. Tabi yapılandırılan kart borcunun geri ödemelerinin aksatılmaması kritik önem taşıyor. Ayrıca yapılandırma neticesinde kart kullanıma kapatılacak ve kkb kayıtlarında yer alacağından, yeni kart başvurularında sıkıntı yaşanılabileceğini unutmamak lazım.

Bu kapsamda canlı kredilerin vadesinin uzatılması suretiyle yeniden yapılandırılması durumunda, genel karşılıklarının artırımlı olarak ayrılmasına ilişkin hükümler kaldırılıyor. Bu konu bankacıların hayatını etkileyecek.

Tüketici kredilerindeki vade sınırı 36 aydan 48 aya çıkarılırken, konut kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranına ilişkin sınırı ise yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılıyor.

Bu güncellemelere bakıldığında kredi kartı taksit sayısı açısından 9 aylık sınır devam ettiğini, sadece bazı sektörlerde istisnalar yapıldığını görüyoruz. 12 aylık istisnaları söyleseler daha kolay olacaktı sanki! Fırsat bu fırsat, bankaların ciro amacıyla desteklediği yurt dışı harcamalara taksit uygulamalarına son verildi. Biriken borcunu ödeyemeyecek tüketicilere vadeyi 72 aya çıkartarak biraz nefes alma fırsatı tanınmış oldu. Tabi kimsenin dile getirmediği şey, gerçek borçlarını 72 ay vade ile yapılandırmayı tercih edenlerin kredi sicili açısından ödemeleri gereken bir bedelle karşı karşıya kalacakları…